Cursus Doorschakelen naar Demeter: een deelnemer blikt terug

demeterVerbondenheid

Deze zomer bezocht ik het Biologisch-dynamisch landbouwbedrijf "De Blauwe Spie" bij Johan, en werd geconfronteerd met het antroposofische gedachtegoed.
De term "Verbondenheid" viel vaker dan begrippen als rendement, produceren, presteren, rentabiliteit. Dat intrigeerde me. Dus toen ik enkele dagen later de cursus Doorschakelen naar Demeter op de Landwijzer-kalender ontdekte, schreef ik mij graag in voor deze 4-daagse cursus.

Verwondering

Voor de eerste 2-daagse waren wij te gast op "De Kollebloem" bij Antoine, terwijl Petra Derkzen van Stichting Demeter de cursusdagen begeleidde.
De onderwerpen Antroposofie, de 4 natuurrijken, drieledigheid, de visie van Rudolf Steiner kwamen allemaal aan bod en een mooie lijst met interessante boeken vormde een welkome aanvulling op de cursusdagen.

Want het was als het ware een tocht in een andere, nieuwe wereld voor mij, met heel veel 'voedsel voor de ziel', medestudente Katrien heeft me wel enkele malen van de verstikkingsdood mogen redden.
Ook stond er een kennismaking op het programma met: de preparaten. Het was eerst even huiveren bij de ingrediënten, verpakt in 'ingewanden' maar eens begrepen dat het hier gaat om de energie in de materie, en niet om de materie zelf, gaf ik deze puzzelstukjes een plaats.
Deze eerste tweedaagse heeft mij uit mijn biotoopje getild, recht de kosmos in, de eindgedachte was verwondering.

Verhoudingen

Deel 2 vond plaats op "Widar", bij Dirk, en nu was het Leen Janmaat van het Bolkinstituut die het orkest leidde.
Terug uit de kosmos, lekker de bodem in, met koolstof, stikstof, calcium, magnesium en al hun vrienden en vriendinnetjes, getoetst aan de praktijk van een biologisch-dynamisch bedrijf met bakkerij, tuinen, velden, vee, en heel veel toffe mensen.
In dit lesdeel mochten we vooral 'Verhoudingen' mooi uitdiepen: de stoffen in de bodem in de juiste verhouding, de boer in verhouding met zijn land (loop er eens over en zeg: "ik zie u graag"), de verhouding van de boer met zijn producten, en hoe dit vitaler voedsel brengt!
Widar is een leefgemeenschap, bijna een sprookje, maar meesterlijk gedirigeerd en gedocumenteerd door Dirk en zijn team. We konden heel veel leren van hun aanpak. Terugkomend op de verhoudingen: geef veel aan (om) mensen en je krijgt veel terug.
Bij mij blijft hier wel de gedachte dat naast het materialistisch-kapitalistisch wereldbeeld, nog wel veel mooiere dingen bestaan.

Deze 4-daagse cursus heeft mij een andere richting getoond, een weg die ik wil inslaan, geen eenvoudig pad naar roem en rijkdom, maar een moeilijk traject met in elke bocht een nieuwe verwondering.
Voor mij de kers op de taart van de Agro-Ecologie.

Jan Heyrman