Tweede jaar van de beginnerscursus Natuurlijk Imkeren 2021

Leerdoel

Het tweede jaar van de beginnerscursus Natuurlijk Imkeren bouwt verder op het eerste jaar.
Dit traject biedt de mogelijkheid om met de andere startende of omschakelende imkers samen de praktijk van het natuurlijk imkeren te oefenen. Dit traject omvat 6 praktijkdagen en wordt gespreid over het toppunt van het bijenseizoen van maart  tot juni. Je begeleidt doorheen het seizoen, samen met een andere cursist, een toegewezen bijenvolk en leert dat volk kennen en de methodes van het natuurlijk imkeren praktisch toe te passen. 

Na afloop van dit jaar kan je zelf starten met een eigen bijenvolk / bijenstand.

Het vervolg op dit eerste jaar werd in 2020 uitgesteld wegens Covid 19.
Dit tweede jaar richt zich dan ook in de eerste plaats naar alle eerstejaarscursisten uit 2019 (Zonnekouter & Gooik) en de eerstejaarscursisten uit  2020 (Zelem).
Externe deelnemers kunnen zich inschrijven op basis van voorwaarden (zie onder)

    Visie

    Het natuurlijk imkeren is geen vage term waaronder een breed scala aan praktijken vallen  . Het is een verdiepende manier van bijen ‘houden’, waarbij we kijken naar het grotere geheel (de bij, het ecosysteem, de bredere natuurlijke context) en ons niet enkel toespitsen op de taken van de imker of de opbrengst.
    Via deze link vind je de korte samenvatting van onze visie op het natuurlijk imkeren, die het kader vormt waarbinnen we deze beginnerscursus organiseren.
    (!) Wie graag instapt in deze cursus, begrijpt & onderschrijft deze keuzes

    Het tweede jaar

    De lesdagen in 2021 gaan steeds door op bio-boerderij De Zonnekouter (Vossenholstraat 9, 9870 Machelen-aan-de-Leie). Voorzie eigen lunch en kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Breng bij voorkeur ook eigen imkerkledij mee.

    Lesdag 1 : de lentestart: hoe komt een volk de winter uit

    Op woensdag 31 maart 2021 van 10.30 uur tot 17 uur.

    Lesdag 2 : De zwermstemming

    Op woensdag 28 april 2021  van 10.30 uur tot 17 uur.

    Lesdag 3 : Einde van de lentedracht

    Op woensdag 26 mei 2021 van 10.30 uur tot 17 uur.

    Lesdag 4 : Begin van de zomerdracht

    Op woensdag 16 juni 2021 van 10.30 uur tot 17 uur.

    Lesdag 5 : Varroa-opvolging, inwintering & Aziatische hoornaar

    Op woensdag 30 juni 2021 van 10.30 uur tot 17 uur.

    Lesdag 6 : Evaluatie inwintering, reflectie, evaluatie

    Op woensdag 15 september 2021  van 10.30 uur tot 17 uur.

    Lesgevers en begeleiding

    Ons docententeam bestaat uit 5 ervaren imkers die elk, via hun specialiteiten , een deel opnemen in deze cursus.
    Afhankelijk van het jaar en de locatie is er één hoofddocent die doorheen het cursusjaar het geheel verzorgt . Het beheer van onze bijenstanden wordt verzorgd door 2 zorgimkers die deel uitmaken van dit docententeam. Op de lesdagen communiceren zij over de zorg de ze verleend hebben.

    Tijdens de praktijklessen in dit tweede jaar is er steeds begeleiding door 2 lesgevers voorzien.

    Ik wil vooral op een duurzame manier bijen houden, met respect voor de honingbij en haar omgeving. Deze manier van bijen houden heeft volgens mij de meeste slaagkans als je het natuurlijk gedrag van de honingbij ten volle bestudeert en begrijpt. Dat is nu net wat de cursus van Landwijzer mij ten volle heeft bijgebracht.

    een cursist van het eerste jaar

    Doelpubliek & Inschrijving

    Op woensdag 31 maart starten we met dit jaar op De Zonnekouter (9870, Machelen-aan-de-Leie).
    We werken met een maximum aantal deelnemers van 12 cursisten. Inschrijven kan tot en met 24 maart.

    Je inschrijving is definitief na  overschrijving van 300€.

    Dit tweede jaar is in de eerste plaats bedoeld als vervolg op het eerste jaar voor de deelnemers van de beginnerscursus 2019 (tweede jaar werd uitgesteld door Covid) en de deelnemers van de beginnerscursus uit 2020.
    Externe deelnemers, die willen instappen in dit tweede jaar, vragen we om eerst contact op te nemen met siebe.keirse@landwijzer.be (of 0489 27 66 79) zodat we samen met de docenten kunnen inschatten of jouw deelname mogelijk is (onder andere op basis van praktijkervaring, eventuele deelname aan oudere cursussen en jouw kijk op het natuurlijk imkeren). 

    Inschrijven kan via dit formulier.
     

    Heb je interesse in een nieuwe start van de beginnerscursus Meld je aan als geïnteresseerde voor de volgende beginnerscursus Natuurlijk Imkeren 2022, en we houden je graag op de hoogte. 
    De volgende beginnerscursus in maart 2022 zal starten in Machelen-aan-de-Leie (Oost-Vlaanderen) op de gemengde bioboerderij De Zonnekouter.

    Voor vragen kan je je steeds richten tot de cursusorganisator via siebe.keirse@landwijzer.be

    Covid-19 voorwaarden

    Tot 31 maart 2021 worden wij gevraagd om onze lessen online te organiseren.
    Wij hopen vanaf 31 maart 2021 opnieuw live lessen te kunnen organiseren.
    Voor de beginnerscursus Natuurlijk Imkeren hebben we de sterke voorkeur om alle lessen live te organiseren.
    Indien dit niet kan/mag zullen we in de eerste plaats kijken naar een herplanning van de lessen op andere momenten, door bijvoorbeeld voorrang te geven aan de lesmomenten op de bijenstand in een covid-veiligere periode en de theorie (binnensdeurs) door te schuiven naar een later moment. Om de timing te bewaken van het bijenseizoen kan het zijn dat we daarom de eerste theorielesdagen online moeten organiseren.

    We herinneren bij deze alvast nog even aan de coronaregels die gelden in de volwassenenvorming: mondmasker verplicht bij elke verplaatsing binnenin gebouwen en in alle omstandigheden waarin de afstand niet gegarandeerd kan worden. Handen ontsmetten, minstens bij aankomst, alcoholgel wordt door ons ter beschikking gesteld. De opstelling van de lesbanken is bij aanvang in overeenstemming met de geldende afstandsregels, gelieve deze opstelling niet op eigen initiatief aan te passen.
    Bij de organisatie van de cursus is er rekening gehouden met de verplichtingen naar afstand en ruimte. Catering wordt niet voorzien. Neem eigen lunch en dranken mee