Een inkijk in de stagepraktijk: Lore op Loof & Bezen

In het kader van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw loopt Lore Bellemans stage op Loof & Bezen in Wommelgem. Ze blikt terug op het afgelopen jaar, toen ze als eerstejaarscursiste haar eerste voorzichtige stappen zette als stagiair op het bedrijf. Ze kon er observeren, proeven en proberen en ziet nu dat in haar tweede jaar de cyclus opnieuw begint op het veld. 


 

Voor de tweede keer zie ik het gebeuren. De pompoenen worden geoogst en kleurrijk uitgestald voor de leden. Ondanks het warme nazomerweer begint de herfst nu toch echt. En begint het moment waarop het voor mij begon.

Eén jaar geleden kwam ik aan bij Loof en Bezen, een CSA-boerderij met groenten, fruit, bloemen en een ontluikend voedselbos. Vol eerstejaars-spanning en onder de indruk van alles wat er zich om me heen afspeelde, probeerde ik zo goed als ik kon mee te draaien. De herfst in. De nieuwe aardbeiplantjes moesten worden verzorgd, de tomaten een laatste keer afgeoogst en de ondertussen monsterlijke courgetteplanten weggehaald.

Het voelt goed om te weten dat alles wat ik het voorbije jaar heb kunnen observeren, proeven en proberen, gewoon terugkomt. De natuur geeft ons elk jaar een nieuwe kans om opnieuw te beginnen, telkens met wat meer inzicht en vertrouwen. En dat is ook precies wat voor mij zo goed resoneert met Loof en Bezen. De openheid en de sfeer waarin geëxperimenteerd en geleerd kan worden.

Een jaar lang fietste ik twee keer per week door de drukke Antwerpse ochtendspits om dan plots, achter het fort van Wommelgem, terecht te komen in een groene oase. Als de bloemen naar me wuifden en ik het veld zag glinsteren, moest ik steeds even glimlachen. Elke ochtend werd er samengekomen. Met een koffie of thee in de hand, bespraken we wat er die dag te doen stond. Er werd tijd gemaakt om te horen hoe het met iedereen ging en waar iedereen mee bezig was. Tijd om uitleg te geven en samen na te denken. En zeker ook tijd om te lachen.

De boer.inn.en van Loof en Bezen werken met hun handen en met hun hoofden. Naast het werken op het veld, wordt er ook veel gepraat en nagedacht. Een goede planning en afspraken zijn de helft van het werk. Het zorgt ervoor dat er geen ellenlange dagen geklopt hoeven te worden, dat de eigen grenzen bewaakt worden en er een noodzakelijk evenwicht kan zijn tussen werk, gezin en vrije tijd. Het deed me verder nadenken over wat mijn eigen grenzen zijn en hoe ik zelf wil of kan werken in de landbouw.

Dit jaar werden er, naast de worteltjes en de bietjes, nog vele andere zaadjes en ideeën geplant. Eigenlijk is het best een grootse stap, zo een landbouwopleiding beginnen. Ik had dan ook momenten van twijfel, maar ben blij om met vertrouwen te kunnen terugkijken op het voorbije jaar. Het komt wel goed. Er zijn allerlei manieren om aan landbouw te doen besef ik nu. Er zijn veel radartjes nodig om het geheel te doen draaien. Net zoals we zoveel mogelijk diversiteit op het veld willen, is er diversiteit aan mensen nodig. Ik had geen mooier voorbeeld kunnen wensen van hoe landbouw voor en door een gemeenschap eruit kan zien.

Bij Loof en Bezen wordt er goed gezorgd voor de bodem, planten en beestjes, maar vooral ook voor elkaar. Dat merk je aan alle leden, seizoenswerkers of vrijwilligers die komen plukken of meehelpen. Dat merk je aan stagiaires die langzaam maar zeker openbloeien.

Bedankt Ona, Tom en Kaat.


Foto's en tekst: Lore Bellemans - oktober 2023
Lore zit in het tweede jaar
 van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject.

Naar overzicht nieuwsbrief oktober 2023