Een inkijk in de stagepraktijk: Fien op 'Seizoensmaak'

Fien Sambaer startte in september met het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Ze zal een klein jaar als stagiair meewerken op 'Seizoensmaak' in Londerzeel. Op dit gemengd biologisch bedrijf helpt ze met oogsten, planten, wieden, de bestellingen,... en worden al plannen gesmeed voor het volgende seizoen. Tijdens het werken leert ze van de enorme kennis en fierheid waarmee de boeren hun werk doen.


 

'Seizoensmaak' is voor de meeste lezers waarschijnlijk een nobele onbekende. Het is een familiebedrijf in Londerzeel waar ouders, kinderen en partners onder één dak leven en werken. Een warm nest waar medewerkers, seizoensarbeiders en stagiaires aan tafel mogen aanschuiven voor het middagmaal en waar er regelmatig wordt gevraagd of alles goed gaat, of je wel warme kleren hebt en of je nog zin hebt in koffie.

Door de jaren heen hebben ze een hele evolutie doorgemaakt. 4 generaties lang zijn ze gegroeid tot wat ze vandaag zijn. Een gemengd biologisch bedrijf met pluimvee, varkens en 7ha groenten. Groenten en vlees worden verkocht in hun eigen hoevewinkel, op de markt van Jette en in groentepakketten. 

Voor zowel mijn stageboer als ik was de eerste dag spannend. We wisten beiden niet goed wat we moesten verwachten. En dus zijn we gewoon maar gestart bij het begin. Oogsten, planten, wieden, bestellingen klaar zetten,... Week na week leren we elkaar kennen, ontdek ik het bedrijf en neem ik de tijd om met iedereen praatje te slaan tijdens het oogsten of tijdens de gemeenschappelijke maaltijden. 

En nu, twee maanden later, begin ik me thuis te voelen. 

Tegelijkertijd komt het volle besef binnen van wat ik nog allemaal niet weet. Honderden vragen heb ik over de planten, de dieren, bewerkingen, bemesting,... In hun antwoorden hoor ik een enorme kennis en fierheid waarmee ze bezig zijn maar ook waar ze op vastlopen en hoe ze dat willen oplossen. 

Nu de winter begonnen is en het eindelijk wat rustiger wordt, komen ook de plannen voor het volgende seizoen. Soms loopt het middagmaal uit omdat er ideeën komen die we willen doorspreken. Daarbij komt zowel de aanpak van vorige generaties aan bod als nieuwe ideeën, het ideale als het haalbare. 

Het enige wat ik kan doen is voorzichtjes aftoetsen wat ik al heb geleerd en ik ben altijd verwonderd over hun interesse in wat ik te vertellen heb. 

Zelf kijk ik ook uit naar het volgende jaar. Als eerstejaars wil ik alles weten en liefst zo snel mogelijk. Ik ben gulzig naar alles wat nog moet komen. Maar gras groeit niet door aan te trekken. Eerst ga ik genieten van de rust van de winter om dan met de eerste warmte een nieuw seizoen te ontdekken.

 


Foto's en tekst: Fien Sambaer - december 2023
Fien zit in het
 eerste jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je vindt er ook info-avonden terug voor de start in het leertraject in september 2024.

Naar overzicht nieuwsbrief december 2023