Edito november 2023

Duurzaam samenwerken
 

Op heel wat -vooral korte keten- biobedrijven wordt samen gewerkt met 2, 3, 4, ……. boer.inn.en, als vaste medewerkers en/of als vennoten in een maatschap of coöperatie. Zo ontstaat meer draagkracht en dus ook de mogelijkheid om meer diverse en gemengde landbouwprojecten vorm te geven. De laatste jaren voelen we dat verlangen om met meerderen samen een project te dragen, het werk te verdelen en community te vormen, verder toenemen. En dat is goed nieuws!

Maar ook die samenwerking vraagt om de juiste aandacht. Hoe doe je dat, efficiënt en vruchtbaar samenwerken, zodat het effectief als een versterking en verrijking voelt en niet als een last? Zodat het noodzakelijk overleg aangenaam en doeltreffend is en niet louter tijdrovend? Zodat verschillen in persoonlijkheid, competenties en stijl aanvullend worden en niet storend? Vernieuwend samenwerken is een nood die voelbaar is in de hele maatschappij.

Zoals er technieken zijn voor de teelt, de verkoop of de bedrijfsadministratie, zijn er ook beproefde sociale technieken die een vruchtbare samenwerking ondersteunen. Innoverende organisaties en bedrijven zijn er al een tijdlang mee aan het oefenen en ze zijn mits hier en daar een vertaalslag ook bruikbaar binnen een biobedrijf. Vijf Vlaamse pioniersbedrijven vormen hierrond een 2-jarig lerend netwerk, mede ondersteund door Bioforum en ILVO. Samen leren we die innoverende sociale technieken toepassen op biobedrijven en dat leidt tot voelbare versterking van het sociale weefsel op de deelnemende bedrijven. (*)

Met de komende wintermaanden voor de deur zijn er weer heel wat mogelijkheden tot ontmoeting en uitwisseling om ook over de grenzen van elk bedrijf heen van elkaar te leren.

Geert Iserbyt

(*) N.B.: Je leest meer over het lerend netwerk rond samenwerking in het decembernummer van BioActief, het vakblad van Bioforum.