Een inkijk in de stagepraktijk: Yves op De Daalkouter

In het kader van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw loopt Yves stage op De Daalkouter in Herzele. Hij zocht en vond er een plek die zich tot doel stelt om, zowel boven als onder de grond, een zo weerbaar en divers mogelijk ecosysteem te bouwen. Hij leert er de boerenstiel waarbij er extra aandacht gaat naar evenwicht tussen plant en bodemleven, honingbijen, het welzijn van de kippen, de mens; een lokale gemeenschap...


 

In september 2022 ging ik als kersvers eerstejaars-Landwijzercursist op zoek naar een geschikte stageplaats. ‘Herstellende Landbouw’ staat daarbij centraal. Ik zoek met name een kleinschalige boerderij die zich tot doel stelt om, zowel boven als onder de grond, een zo weerbaar en divers mogelijk ecosysteem te bouwen. Alle actoren, - van de mens tot het allerkleinste micro-organisme -, nemen daarin in zo optimaal mogelijke omstandigheden hun respectieve functies op; ze werken samen én floreren rond lokale, gezonde, kwalitatieve voedselproductie en – consumptie. Het gezond maken (herstellen) en houden van de bodem voor de volgende generaties van actoren is hiervan de essentie.

En laat dit nu net zijn waar fruitboerderij ‘De Daalkouter’ van Hannes en Betse voor staat. Dat leid ik alvast af uit een radio-interview dat Hannes in de zomer van 2020, bij de start van ‘De Daalkouter’, geeft en dat nog steeds te beluisteren is op de website van lokale ‘Radio Star’. Met een aanstekelijk enthousiasme en gekruid met een sappig Gents accent formuleert Hannes zijn droom; een droom die hij deelt met zijn vriendin Betse: “We willen onze omgeving op een kleinschalige en natuurlijke manier voorzien van kwaliteitsvol en smaakvol fruit, eieren en bloemen” en in het verlengde daarvan “willen we van De Daalkouter een waardevolle plek maken waar jong en oud terug verwonderd worden door de schoonheid die landbouw en natuur te bieden hebben”.  

Nauwelijks twee seizoenen later kan ik, in mijn zoektocht naar een geschikte stageplaats en bij een eerste kennismaking op de fruitboerderij, vaststellen dat Hannes en Betse, én… hun ontelbare medewerkers (van het bodemleven tot de bestuivers, van de kippen tot de steenuil en de torenvalk) niet hebben stil gezeten.  Aan de voet van de Vlaamse Ardennen, op de Houtemstraat ‘in den draai’ tussen Herzele en Sint – Lievens – Houtem en gelegen op de provinciale Cotthem wandelroute zie ik een uniek en inspirerend voorbeeld van ‘Herstellende Landbouw’ in de Denderstreek.

Het klikt en ik voel meteen dat De Daalkouter de ideale plaats is om de komende seizoenen het vak van de ‘Herstellende Landbouwer’ proberen onder de knie te krijgen.  

We starten in oktober 2022 en besteden seizoenen-overbruggend met name aandacht aan:   

  • Het complexe evenwicht tussen plant en bodemleven. Een van onze belangrijkste taken is het voeden van dat bodemleven. Door de bodem te voorzien van compost en een mulch van bladeren creëren we een vruchtbare, veerkrachtige en levende bodem die dan weer gezonde, vitale en smaakvolle vruchten oplevert.
  • Het welzijn van een van de belangrijkste bovengrondse medewerkers: de honingbij. Aan de natuurlijke vijver vinden er een achttal bijenvolken hun thuis. Enkel wanneer de bijen meer dan hun eigen behoeften produceren, oogsten we honing voor menselijke consumptie. 
  • De aanleg en het onderhoud van de bloemenplukweide. Tientallen soorten snijbloemen wachten er om bestoven, geplukt en tenslotte in een kleurrijk boeket geschikt en/of geschonken te worden.  
  • Het welzijn van de ‘grazende’ kippen. We verplaatsen ze wekelijks met hun mobiele kippenstal naar een vers stukje grasland. Zij krijgen in ruil voor hun eitjes en hun bodembemesting een gevarieerd aanbod van vers gras-klaver, kruiden en insecten.
  • Het creëren van een open en lokaal ingebedde boerderij, die mens, natuur en landbouw verbindt en waar ruimte is voor ontmoetingen, rondleidingen, educatieve momenten én… een regelmatig oogstfeest.
  • Het openhouden van de boerderij (zelfpluk en veldwinkeltje) vanaf de eerste aardbeien (mei) tot aan de laatste herfstframbozen (eind september). De bezoekers ervaren hoe de planten groeien, bloeien en vrucht geven, én hoe de boeren werken in harmonie met de natuur. Bij het binnenkomen zien ze op het krijtbord wat er die dag te plukken valt en/of in het veldwinkeltje aangeboden wordt. 
  • Het verwerken van het niet in de zelfpluk verkochte fruit tot met name sap, confituur én paleta’s of fruitijsjes. Zo wordt de door de planten geboden overvloed met veel respect en liefde verwerkt tot nieuwe bronnen van gezond genot.    

Kortom, stagelopen op De Daalkouter: dat is leren het land te bouwen met de handen, het hoofd én het hart, in harmonie met de natuur en met de volgende generaties van levende wezens in het achterhoofd.


Foto's en tekst: Yves Van Couter - september 2023
Yves zit in het tweede jaar
 van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject.

Naar overzicht nieuwsbrief september 2023