Een inkijk in de stagepraktijk: Rob op Het Blozend Tomaatje

Rob Hendrickx zit in het tweede jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Gent. Hij loopt momenteel stage op CSA Zelfoogstboerderij Het Blozend Tomaatje in Vosselaar. Hij keert daarmee terug naar zijn geboortedorp én terug naar de natuur. Hij leert er het veld kennen als een levend ecosysteem en hoe kleinschaligheid met de juiste aanpak een grote meerwaarde kan bieden, niet op z'n minst voor de mens die er (mee)werkt.


 

Voor ik vertel over mijn ervaringen tijdens mijn stage wil ik eerst en vooral mijn Leuvense collega-cursisten bedanken. Zij stelden Landwijzer de vraag om een paar specifieke bedrijven te bezoeken die niet aan bod komen in het curriculum van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw. Zo bezochten we eind juni ‘Het Blozend Tomaatje’ in mijn geboortedorp Vosselaar, een kleine 100km van mijn thuisstad Gent.

Het regende die hele namiddag pijpenstelen, maar het innerlijke vuur van boer Patrick hield ons warm. Hij leidde ons rond met een voorkomen dat het midden hield tussen een jong hert en een wijze grijze man. Ik hing aan zijn lippen en de plek overdonderde me: hier wordt niet enkel aan landbouw gedaan maar nauw met de natuur samengewerkt.
Eigenlijk hebben de boeren Kristin en Patrick deze bodem teruggegeven aan de natuur door jaarlijks in de herfst en winter organisch materiaal op te voeren en geen bodembewerkingen te doen. Er is daardoor zoveel leven ontstaan dat deze plek een groenteteelt met bos-allures is geworden.

Tijdens mijn tweede bezoek in de hoogzomer spraken we over ‘resoneren’ terwijl op enkele meters van ons twee ratten in een grote zonnebloem aan het spelen waren. Bij het afscheid vonden we een omhelzing beter aanvoelen dan handen schudden en werd ik nog voorgesteld aan het roodborstje dat sinds een jaar bij de picknick-tafel komt lunchen.

Mijn ouders wonen nog in Vosselaar, dus het is letterlijk terugkeren naar mijn roots, ik besef nu dat heel mijn Landwijzer-traject misschien daarover gaat. Na vele jaren in steden te leven en werken terugkeren naar de natuur en dan ook meteen iets wezenlijks te doen hebben.

De eerste 6 stagedagen zitten er ondertussen op. Ik ben aangekomen op een plek waar de bodem een spons is voor water en leven. We hebben het wintergroen geplant, eerst tussen de tomaten en daarna in de plaats ervan. Deze manier van werken voelt heel natuurlijk aan, al is het ook wennen om te leren kijken en niet overweldigd te zijn door de ogenschijnlijke... wildernis.

Naast groenten leer ik nu ook ongewenst kruid kennen en bepalen of het uitgetrokken of beter afgeknipt wordt. Met een kniptang als beste vriend, de bodem niet verstoren als het niet nodig is. Daarnaast doe ik mijn best om niet constant afgeleid te zijn door planten en beestjes die mijn aandacht trekken. Er is veel te zien en te ontdekken en ik ervaar ook ruimte en tijd voor observatie en uitwisseling.

Hier kan naast de productieve kant ook een emotionele, intuïtieve en spirituele kant van de mens een plaats krijgen. Dit heeft alles te maken met de visie en energie van de mensen die deze plek vormgeven, ook de oogsters resoneren hierop mee. Het is niet minder dan een levend ecosysteem, vertrekkende vanuit de bodem met wortels en schimmels die ervoor zorgen dat er overal paddenstoelen groeien naast zaadvaste groenten, die al dan niet spontaan terug opkomen.

En bloemen, overal bloemen.

Benieuwd hoe de seizoenen zich hier gaan manifesteren, hoe de winterteelten hun mannetje staan, de bedden verzorgd worden, hoe zwaar het winterwerk hier is en of er uiteindelijk rust komt. Om nog te zwijgen over de lente die niet anders kan dan ontploffen op deze plaats van overvloed. Op dit moment is het een voorbeeld hoe kleinschaligheid met de juiste aanpak een grote meerwaarde kan bieden, niet op z'n minst voor de mens die er (mee)werkt.

Dankbaar voor dit pad, iedereen die me bijstaat en mijn intuïtie,


Foto's en tekst: Rob Hendrickx - november 2023
Rob zit in het
 tweede jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Gent. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je vindt er ook info-avonden terug voor de start in het leertraject in september 2024.

Naar overzicht nieuwsbrief november 2023