Vooruitblik opleidingsjaar 2023-2024

In september 2023 gaat het Leertraject Bio- & BD-Landbouw opnieuw van start in Gent en Leuven. Dit jaar start de 25e cyclus aan hun opleiding tot bio(dynamisch) boer.in. Daarnaast plannen we een reeks kortere cursussen en vormingen. We geven je hieronder al een voorsmaakje van wat je binnenkort mag verwachten. Inschrijven is nog niet mogelijk maar je kan je wel al aanmelden op de interesselijsten. Wie hierop inschrijft wordt persoonlijk op het hoogte gebracht eenmaal de data bekend zijn.

In de komende weken/maanden worden nog meer cursussen bekendgemaakt via onze website, nieuwsbrief en facebookpagina.

Leertraject Bio- & BD-Landbouw (start september 2023)

Het Leertraject Bio- & BD-Landbouw bereidt je in praktijk en theorie voor op een professionele toekomst in de biolandbouw. In september start de 25e cyclus aan het eerste jaar van het leertraject en hervatten ook het tweede- en derdejaarscursisten hun opleiding. Meer info.

Vanaf januari tot juni kan je deelnemen aan een info-avond over dit leertraject. In juni staan ook twee open lesdagen gepland. Daarvoor kan je je inschrijven op de interesselijsten.

Cursus Fytolicentie P2

Landwijzer biedt in samenwerking met praktijkcentra de fyto-opleiding P2 aan vanuit visie van de biologische landbouw.
De opleiding duurt 60 lesuren, voldoet hierdoor aan alle wettelijke vereisten van de P2-opleiding en bereidt de deelnemers voor op het behalen van de P2-licentie. Deze cursus Fytolicentie richt zich naar gevestigde en startende bioboeren, die om professionele redenen hun P2-licentie willen behalen.
Bij voldoende interesse van actieve boer.innen kan een cursusreeks opgestart worden in de winterperiode van 2024.

De BD-landbouwcursus lezen en toepassen (winter 2023-2024)

De acht voordrachten over “Vruchtbare Landbouw” die Rudolf Steiner in 1924 heeft gehouden voor een grote groep boeren blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de biodynamische landbouw. We bespreken deze voordrachten in het komende winterseizoen op twee plaatsen, afhankelijk van de regio zullen dat 5 volledige dagen zijn of 8 avonden. Deelnemers lezen telkens een voordracht ter voorbereiding, in de leesgroep wordt achtergrondinformatie gegeven en worden inzichten uitgewisseld. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

BD-winterconferentie in Vlaanderen (februari-maart 2024)

Ervaren en beginnende boeren, en alle andere geïnteresseerden, krijgen een geheel van inhoudelijke bijdragen, workshops, oefeningen, gesprekken … gelinkt aan een centraal thema, en die bijdragen tot een beter inzicht in de biodynamische landbouw. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

Internationale BD Landbouwconferentie (7-10 februari 2024)

Met een delegatie van boeren, cursisten en docenten nemen we elk jaar deel aan deze conferentie in Dornach (Zwitserland). Een bijzonder inspirerende conferentie met veel gelegenheid tot internationale uitwisseling. Aan de recentste live-editie (pre-covid 2020) namen meer dan 800 boeren deel. Dit jaar wordt 100 jaar biodynamische landbouw gevierd. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst. Meer info vind je binnenkort op deze pagina.

Beginnerscursus natuurlijk imkeren (2 jaar) (maart 2024)

De beginnerscursus Natuurlijk Imkeren wil de startende imkers op weg helpen naar een manier van natuurlijk bijenhouden met respect voor de honingbij en het gehele ecosysteem waarin wij samen met haar leven.

De cursus loopt over 2 bijenseizoenen (van maart tot september) met 12 lesdagen in het eerste jaar en 8 lesdagen in het tweede jaar. In het voorjaar 2024 plannen we een nieuwe reeks, met een doorstart op onze educatieve bijenstand in Deinze op bio-boerderij De Zonnekouter. Meer info.

Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

Alumni-werking

De komende maanden bouwen we verder op onze alumni-werking. Via verschillende vormingstrajecten kunnen onze afgestudeerde cursisten van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw zich verder verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, bedrijfsontwikkeling en bedrijfscontinuïteit.
In het najaar start een cursusreeks 'Verdieping bedrijfseconomie', waarvoor ook een interesselijst wordt aangelegd.

Vorming op maat

Onze expertise en ervaring willen we graag inzetten voor vorming op maat. Dit kan op vraag van organisaties, instellingen of bedrijven actief in de biologische landbouw en voeding.

Ook kleinere groepen landbouwers kunnen binnenkort op vraag vorming & collectieve begeleiding krijgen van Landwijzer VZW. 
Voor meer informatie over vorming & begeleiding op maat, kan je ons contacteren via siebe.keirse@landwijzer.be

 

Hou onze nieuwsbrief, website en facebook in de gaten voor de bekendmaking van het verdere programma.
Een overzicht van de cursussen waarvoor je je al kan inschrijven vind je in de Landwijzer-agenda.