Nieuwsbrief zomer 2022

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

Deze zomer is er één van warm, warmer, warmst én bij gevolg droog, droger, droogst. De droogteproblematiek werd treffend in beeld gebracht in deze video, die ook op de website van VRT-nieuws werd gedeeld. Het illustreert hoe het komt dat regen na een lange droge periode wateroverlast kan veroorzaken en hoe een bodem na een hittegolf nog amper water absorbeert.

Elke zomer trekt Landwijzer met de eerstejaarscursisten van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw op buitenlandse reis naar Dottenfelderhof, een gemengd bedrijf op een boogscheut van Frankfurt. Eva (leertrajectbegeleider in Leuven) verbleef er twee weken en brengt verslag uit.

Jan van Hulle zal vanaf september 2022 de Gentse cursisten begeleiden doorheen hun Leertraject Bio- & BD-Landbouw. Hij neemt de fakkel over van Geert Iserbyt, die de voorbije 25 jaar deze taak op zich nam.

In september 2022 gaat het Leertraject Bio- & BD-Landbouw opnieuw van start in Gent en Leuven. Daarnaast plannen we een reeks kortere cursussen en vormingen. We geven je hieronder al een voorsmaakje van wat je binnenkort mag verwachten. Inschrijven is nog niet mogelijk maar je kan je wel al aanmelden op de interesselijsten. Wie hierop inschrijft wordt als eerste op het hoogte gebracht eenmaal de data bekend zijn.

Het nieuws over de stikstofproblematiek, de stikstofmaatregelen en de bijhorende protesten in Nederland en Vlaanderen is al enige tijd niet uit de lucht. De landbouwsector moet z’n stikstofuitstoot ernstig beperken en daar is veel beroering over. De logica zegt dat als men de uitstoot van een systeem wil beperken, men best ook kijkt naar de input in het systeem. Waar komt al die stikstof in de landbouw vandaan en in welke vorm en hoeveelheid wordt ze in het agro-ecosysteem gebracht ? Het antwoord op die vraag leidt ook meteen naar de oplossing: in een agro-ecologisch landbouwsysteem is er geen probleem met stikstofuitstoot. De oplossing zit niet aan de uitstootkant, maar aan de inputkant. De wijze waarop ook nu weer door de grote actoren in het debat de (agro-eco) logische oplossing voor het probleem wordt onderbelicht, is beschamend.

Steeds vaker worden ecologische argumenten gebruikt om mechanistische en reductionistische visies op landbouw en natuur en bijhorende technologieën te promoten, die in geen enkel opzicht uitgaan van een werkelijk ecologische visie op de relatie mens-natuur. Actuele milieu- en gezondheidscrisissen zijn daarbij handige aanleidingen om zogenaamde ecologische drijfveren te verantwoorden. Goedbedoelende wetenschappers, burgers en politici, die nog steeds in hun vaak academische opleiding hebben geleerd levensprocessen analytisch en mechanistisch te begrijpen en niet ongevoelig zijn voor het technologisch oplossen van door de mens gecreëerde problemen, gaan daar graag in mee. Dat leidt tot een zogenaamd ecologisch gedreven maatschappelijke stroming, het eco-modernisme.

Afbeelding
Korte beschrijving

Jaarlijks komen jonge boeren uit Vlaanderen en (zuidelijk) Nederland samen op De Kollebloem voor de BD-Zomerschool. Tijdens de BD-Zomerschool verdiepen ze hun kennis over de landbouw, ze wisselen hun ervaring uit met elkaar en met oudere boeren. In die ontmoeting verbinden ze de theorie en de praktijk van de biodynamische landbouw.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: