Nieuwsbrief April 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

De bomen komen uit de grond
en uit hun stam de twijgen,
en iedereen vindt het heel gewoon
dat zij weer bladeren krijgen.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

De eerste lichting cursisten van een vernieuwd en verlengd leertraject (van 2 naar 2,5 jaar) is volop aan het landen in het Vlaamse landschap. Hun en ons enthousiasme konden we op het afstudeerfeest op 23 maart op de Baarbeekhoeve delen met een mooie groep mensen uit de sector en uit ieders eigen kring. In de namiddag kreeg elke ‘nieuwe boer(in)’ 4x 15 min om zijn/haar plannen rond de tafel te delen met geïnteresseerden tijdens de ‘afstudeermarkt

Net als vorig jaar vond de BD-winterconferentie afgelopen februarimaand plaats op het domein van Widar te Wortel. In de uitnodiging was het centrale thema aangekondigd met de sprekende titel “Daarom ben ik boer!”…een zin die tot de verbeelding sprak en prikkelde.
Voor mij was het, na een jaartje schrikkelen, fijn om er terug bij te zijn. Elke keer opnieuw ervaar ik deze dag als een heerlijke vitaminestoot,

Vanaf deze week verwelkomen we Pieter in ons team:" Hey, ik ben Pieter en net gestart als organisator van het leertraject bij Landwijzer. Ik sta in voor het inplannen van alle lessen en excursies van het traject en zal ervoor zorgen dat deze in goede banen lopen. Dit neem ik over van Siebe, die zich hierdoor op het zakelijk beheer en de cursussen kan focussen. Daarnaast zal ik ook enkele communicatietaken opnemen. Met veel enthousiasme hoop ik jullie snel te mogen verwelkomen in de Landpoort of je kan me bereiken via pieter.vermeiren@landwijzer.be! "  

Deze maand ontvingen we foto's van Koen, tweedejaars cursist in Gent: " Het is voelbaar lente op mijn stageplek Netelvuur, een kruidenbedrijf in Oostwinkel, bij Eeklo. De eerste vaste planten wringen aarzelend, maar vol goesting hun kopjes boven de aarde, bloesems schitteren, de eerste trays van eenjarigen zijn gezaaid en de grond waar ze straks in zullen geplant worden, ligt ondertussen bewerkt klaar. Tijdens de winter lag de focus op mijn stageplaats op verwerking, en veel van mijn tijd ging naar het persen van verschillende soorten olie-houdende noten en zaden.

In de voorbije decennia zijn vaak alarmerende documentaires verschenen over de situatie in de landbouw wereldwijd. Milieuvervuiling, dalende voedselkwaliteit, dierenmishandeling, uitbuiting, degradatie van ecosystemen en ontmenselijking van de landbouw waren de thema’s van deze documentaires. Gelukkig zijn er ondertussen ook heel wat filmische getuigenissen over positieve alternatieven, boeren die het succesvol anders aanpakken en vernieuwende bewegingen in en rond de landbouw.
In die lijn bevelen we hier deze maand aan:

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: