De Bovenste Plank

Het zijn er meer dan negenhonderd, de boeken in de Landwijzerbibliotheek.
Daar zitten heel wat parels bij, boeken ‘van de bovenste plank’, af en toe aangevuld met films en documentaires.

Hoe vinden onze cursisten die bijzondere boeken, als er geen letterlijke bovenste plank is?
In deze rubriek (die ook in de nieuwsbrief verschijnt) willen we nu en dan een tip geven, aan cursisten en andere lezers, voor de samenstelling van een eigen (virtuele) bovenste plank.

Klik op het boek /de film en lees meer...

In Nederland is begin dit jaar een heel interessant boekje verschenen met de titel “Eerlijk loon!”. Je zou kunnen zeggen dat Elske Hageraats het heeft geschreven, maar dat zou eenCover "Eerlijk loon!" vertekend beeld geven. Elske nam het initiatief, stak er zelf heel veel werk in en gaf uiteindelijk de publicatie uit, en daarvoor verdient ze een kanjer van een pluim en veel aandacht voor het boekje. Maar voor een stuk is het ook het werk van studenten van Wageningen en de inhoud wordt gevormd door de verhalen van een grote groep CSA-boeren in zowel de noordelijke als de zuidelijke Lage Landen, en ook enkele in Duitsland.

Elske Hageraats is tuinder aan de noord-westelijke kant, dat is dus in Rijks-Nederland, en daar bestaat een minimumloon. Zelf verdient ze niet eens de helft van dat minimum, en bovendien kwam ze er op uit dat dit bij heel veel boeren het geval is. Lees even mee op de achterflap van het boekje :

“Sinds 1950 verliezen we gemiddeld 14 boerderijen per dag in Nederland – vaak wegens financiële problemen. Daardoor kunnen huidige boeren hun werk niet blijven doen, laat staan investeren in verduurzaming, en kunnen toekomstige boeren niet starten. Als we praten over duurzame landbouw, zouden we het dus vooral moeten hebben over een eerlijk loon voor de boer.”