'De boerin vertelt, een zoektocht naar het echte boerenleven' - Irene Van de Voort

de boerin verteltIrene Van de Voort bundelde haar blogschrijfsels tot een boek waarin ze vertelt over haar leven op de boerderij. Met als bedrijfsfilosofie ‘wij streven niet naar groei, wij streven naar verdieping’ voel je doorheen heel het boek hoe dicht deze boeren bij hun grond & koeien staan.

Zelf zegt ze te schrijven voor mensen die ver van het leven op de boerderij staan en niet weten hoé ver. Ik vind het echter ook een aanrader voor boeren en boeren-in-spe!

Irenes schrijfsels werden het jaar rond gebundeld. Je krijgt er de basis mee van wat er allemaal gebeurt tijdens een jaar op de boerderij, van voederoogst tot kalving en van bemesting tot kaas maken. Op hun Hollandse boerderij maken ze met melk van Jersey-koeien ondermeer de welbekende Remeker-kaas. Een prijsbeest omwille van zijn smaak en kwaliteit.

Als je wat dichter bij de landbouw staat is het boek echter ook een fijne verdieping in rassenkeuze, rantsoenen, fokkerij: zo vertelt ze bijvoorbeeld over het dekken van de koeien met eigen stier ipv KI en het effect daarvan op de kalfjes. Of over dierengezondheid: het streven naar werken zonder antibiotica met als filosofie ‘je moet naar de koe kijken, en als er iets mis is, kun je iets leren’. Of over voedingskwaliteit: een ode aan de rauwe melk en rauwmelkse kazen. En zoals de hele landbouwsector zou moeten doen pleit ze ook vurig voor eerlijke en rechtvaardige prijzen voor de boer.

De jersey-koeien hadden hiervoor al mijn hart gestolen, door het lezen van dit boek doen ze dit nog meer! 

Lies Couckuyt

Titel:  De boerin vertelt, een zoektocht naar het echte boerenleven 
Auteur: Irene Van de Voort
Uitgeverij: Regioboek (2012)
ISBN:  9789087881764

Website: http://www.remeker.nl/