'Het bodemvoedselweb' - Jeff Lowenfels en Wayne Lewis

bodemvoedselwebAlle kleine beestjes helpen

Het jaar van de bodem is in het Nederlandse taalgebied goed begonnen, met de publicatie van een heel mooi boek over het thema. Het boek werd in 2010 in het Engels geschreven door Jeff Lowenfels en Wayne Lewis, met als titel “Teaming with Microbes”. Het werd recent vertaald door Marc Siepman (Gevoel voor Humus), die er in zijn inmiddels bekende cursus humisme de boer mee optrekt om het jaar van de bodem te vieren.

Jeff Lowenfels is advocaat en zakenman in Alaska, maar is net als Wayne Lewis een verwoed hobbytuinier. Beiden hebben zich langs die gedeelde passie en allerlei gezamenlijke tuinbouwprojecten om ontpopt tot heuse microbiologen. Op het eerste gezicht lijkt alles erop te wijzen dat ze hun boek geschreven hebben voor collega-hobbytuinders, en vermoedelijk is dat aanvankelijk wel de bedoeling geweest.

Maar ik aarzel geen moment om dit boek aan te bevelen aan alle professionele boeren en tuinders. Meer nog : aan letterlijk iedereen die professioneel op de een of andere wijze iets met land- en tuinbouw te maken heeft. Ooit komt het goed met het landbouwonderwijs (en dus met de landbouw), als dit boek verplichte literatuur wordt voor alle leerlingen en leerkrachten.

Het boek bestaat uit twee delen, van elk ongeveer honderd pagina’s : “Wetenschappelijke basiskennis” en “De bodemvoedselweb-wetenschap toepassen in de praktijk”. De inhoud van beide delen is degelijk genoeg om een geleerde professor te charmeren, maar tegelijk – en dat is een heel zeldzame combinatie – hoef je zelf geen geleerde professor te zijn om te begrijpen wat daar staat, en bovendien ook nog te genieten van de lectuur.

Veel wordt al duidelijk als we de inleiding lezen, en met name de voorlaatste paragraaf :
“Je bent misschien geneigd om meteen naar het tweede deel te bladeren, maar dat raden we ten zeerste af. Het is essentieel om kennis te nemen van de wetenschap om de regels werkelijk te begrijpen. Dat kost natuurlijk wel wat inspanning (het hoofdstuk over bodemwetenschap in ieder geval wel), maar al veel te lang, en voor teveel tuiniers, kwam alles wat we moesten weten in een fles of een pot en hoefden we het alleen maar met water te mengen en aan te brengen met een sproeikop : instant maaltijden voor de tuin. (…) Maar wij willen dat je een weldenkende tuinier wordt, geen hersenloze consument die alleen nog doet wat de reclames zeggen. Als je echt een goede tuinier wil worden, dan moet je begrijpen wat er in je bodem gebeurt.”

Daar moeten we toch eigenlijk niet veel meer aan toevoegen ? Binnenkort zit het boek in onze eigenste Landwijzer-bib, waar het uiteraard niet mag ontbreken. Maar ik heb zo’n vermoeden dat heel wat cursisten na even bladeren zullen beslissen om het voor zichzelf aan te kopen.

Koen Dhoore

Titel: Het Bodemvoedselweb
Auteur: Jeff Lowenfels & Wayne Lewis
Uitgeverij: Jan Van Arkel (2014)
ISBN: 9789062245345