'Het Herdersleven' - James Rebanks

het herderslevenJames Rebanks is schaapherder en woont en werkt al zijn hele leven in het Noord-Engelse Lake District. Zijn manier van leven volgt het ritme van de seizoenen. 
James Rebanks is de oudste zoon van een schaapherder, die zelf ook de oudste zoon van een schaapherder is. Zijn familie woont en werkt al meer dan zeshonderd jaar in het Noord- Engelse Lake District; Rebanks heeft moderne Amerikaanse geschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Oxford, maar keerde na zijn studie terug naar zijn geboortestreek. 
Hij biedt ons met zijn boek een uniek inkijkje in het dagelijkse leven op het Engelse platteland, en laat ons kennis maken met een oeroud landschap en een uitstervende levenswijze. Aan die levenswijze van de Noord-Engelse herder is in al die eeuwen niets veranderd : hij drijft zijn schapen naar de hooglanden in de zomer en bezoekt daarna de herfstmarkten om zijn kudde aan te vullen. In de wintermaanden moet hij zijn schapen in leven houden tot de lente weer aanbreekt en de lammeren worden geboren. Dan keren de schapen terug naar de heuvels.

Het boek verscheen in het Nederlands in april 2016 (een jaar na de Engelse versie), en in mei was al meteen een tweede druk nodig, en twee maanden later een derde. Je zou verwachten dat een boek dat zo’n breed publiek aanspreekt vooral succesvol is omdat het aan het “technische” voorbijgaat.

Maar dat is nu merkwaardig genoeg helemaal niet het geval. Rebanks gaat de boerenkwesties niet uit de weg, maar legt het ook allemaal grondig uit. Denken we maar aan het systeem van de Commons (gemeenschappelijk grondbeheer) of de fokkerijvisies van de Noord-Engelse herders. Dat maakt het boek ook voor professionele boeren interessant, maar het blijkt eigenlijk iedereen aan te spreken.

Het herdersleven is een verhaal over een werkend bestaan, over mensen die voortleven en volhouden, zelfs als de cultuur om hen heen – die van het Lake District en van het boerenleven – verandert.

Titel: Het herdersleven
Auteur: James Rebanks
Uitgeverij: Hollands Diep (2016)
ISBN: 9789048830183