'The Seed Garden' - Lee Buttala & Shanyn Siegel

seed gardenThe Art and Practice of Seed Saving

Nieuw in de Landwijzer bibliotheek, dankzij een tip van een cursist, een prachtig boek over zaad teelt. Het boek is niet alleen heel mooi vormgegeven, maar bevat ook veel kennis.

75 gewassen, tomatenrassen, paprika's, bonen, bieten, raketsla, pompoenen, granen, ... krijgen een uitbreide fiche in dit boek. Verschillende types worden beschreven, van tips voor de teelt ifv het zaad tot zaadoogst, zaad schonen en bewaren. Er is ook telkens ruimte voor een stukje geschiedenis en alles wordt vergezeld van mooie foto's van zaad, plant en bloei.

Maar de echte meerwaarde van het boek zit hem in het eerste deel van het boek, "The Art and Practice of Seed Saving". Daarin krijg je een uitgebreide 'master class' in zaadteelt. De basis daarvoor vormt de ervaring van generaties boeren en tuinders. Aangevuld met informatie uit specifiek onderzoek. Informatie en praktische tips worden op een duidelijke manier weergegeven, ondersteund door degelijke fotografie.

Hoewel de auteurs vooraal het doorgeven van kennis en ervaring beoogden, is dit boek tegelijk een mooi eerbetoon geworden aan de basis van onze agrobiodiversiteit. 

Titel: The Seed Garden, The Art and Practice of Seed Saving
Auteur: Lee Buttala en Shanyn Siegel
Uitgeverij: Seed Savers Exchange (2015)
ISBN: 9780988474918