Pastorale - James Rebanks

In navolging van zijn vorig boek 'Het Herdersleven', schreef James Rebanks een volgend boek met als titel “Pastorale”. Het is een even sterk werk geworden.

Hij kan op een opmerkelijk heldere en overtuigende manier beschrijven waar de landbouw de dag van vandaag mee worstelt, maar evengoed de schoonheid van het boer zijn en het belang ervan. Zijn liefde voor het boerenleven, zijn familie en ook de zorg voor het natuurlijke landschap voel je in iedere bladzijde die je omdraait. Hij legt uit dat het een zoektocht en uitdaging is voor een boer om in de huidige maatschappij inkomensverwerving zoveel mogelijk te combineren met natuurbescherming. Het duidelijk verwoorden van zijn respect voor de rol van de vrouw, zijn familie maar ook de ruimere gemeenschap om deze doelstelling te bereiken, heeft mij diep geraakt. Het deed mij beseffen dat ook al wil je soms grote dingen gaan doen of veranderen, dat kleine bijdragen aan een duurzamere landbouw even belangrijk zijn al is het maar als bewuste consument, enthousiaste adviserende natuurliefhebber en/of als ouder waarbij je je kinderen het belang van de landbouw als basis van de maatschappij mee geeft.

Op pagina’s 229 en 230 schrijft hij namelijk o.a. het volgende:

“De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat het hele idee van de heldhaftige, individuele boer nogal een machomythe is. Veel van dit werk wordt gedaan door vrouwen. …Maar het reikt veel verder dan onze familie. We zijn afhankelijk van allerlei mensen die weten hoe je dit landschap op de traditionele manier onderhoudt: die met de oude werktuigen heggen en hakhoutbosjes kunnen beheren, of gezonde bomen kunnen planten en opkweken. ...We hebben deze bekwame en wijze boerenmensen nu harder nodig dan ooit. Ik besef inmiddels dat we ook een legertje aan naturalisten nodig hebben om ons te helpen ons steentje bij te dragen aan het herstel van het platteland. …Maar naarmate ik meer hulp deelde en accepteerde, is onze boerderij steeds meer een gemeenschap geworden. … Dit samenvloeien van oude en nieuwe kennis op onze grond maakt ons werk leuker en bevredigender dan het ooit eerder was.”

Dit boek is een eerbetoon aan kleinschalige boerderijen waar het belang van samenwerking met de gemeenschap, goede zorg voor de bodem, de dieren, de natuur voorop staan. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dit boek zullen lezen.

Griet Vermeiren   
 

Pastorale, nalatenschap van een schaapherder - James Rebanks,  2020, Overamstel Uitgevers, isbn 9789048837946; 272 blz., 22,99 euro.


Deze bespreking werd ons ingezonden door Griet Vermeiren, ex-cursiste van het Leertraject Bio- & BD-landbouw.
Heb je zelf ook een voorstel voor een bespreking van een boek of film? Neem dan contact op met webmaster@landwijzer.be