Reis doorheen het Vlaamse bio-landschap: bedrijfsbezoeken - deel 1

Na een lange winter is het eindelijk weer zover, het seizoen van de bedrijfsbezoeken is geopend! Samen met onze docenten en eerste- & tweedejaars cursisten van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw, landen we de komende maanden her en der op een bio-bedrijf voor een lesdag in openlucht. Hier wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld en krijgen de cursisten een rondleiding op het bio-bedrijf. De bedrijfsleiders vertellen over hun ervaringen met betrekking tot het landbouwkundige- en teelttechnische luik en alle andere uitdagingen en gelukken. Ook hun bevindingen rond de menselijke aspecten van het boeren en het (al dan niet prille) ondernemerschap, komen aan bod. We vroegen aan onze cursisten om beelden te maken van hun inspirerende reis en nemen je mee doorheen het Vlaamse bio-landschap.

De tweedejaars van Gent gingen langs bij oud-cursiste en docente plantkunde en agro-ecologie Lien Vrijders van stageplaats Klimaatboerderij Grassroots in Vremde. Ook in Eksaarde streken ze neer, bij oud-cursiste Reina van stageplaats BES EN BLOEM.

Met deze veelzijdige excursies verkennen we de verschillende takken van de bio-landbouw. We proberen de diversiteit in de sector uit te lichten en de vele mogelijkheden te tonen voor een toekomstige carrière in de landbouw. Hiermee willen we de persoonlijke ontwikkeling van onze cursisten stimuleren, op een manier die bij hen past. 

Tijdens de startersdagen gaan we op bezoek bij startende boeren, recente afgestudeerden die nog maar pas (sinds enkele jaren) aan het ondernemen zijn. Door te zien hoe onze afgestudeerden het doen na het zetten van hun eerste stappen in het ondernemerschap, krijgen onze cursisten een realistische boodschap van hoe snel het kan gaan, eens je de juiste stappen in de juiste richting zet. We gaan ook langs bij enkele gevestigde bedrijven die hun wijsheden en ervaring met ons delen.

Het is inspirerend voor onze boeren van de toekomst om met met hun docenten deze verschillende bedrijven te bezichtigen. Om zowel met anciens samen te komen, doorwinterde boeren die na jaren van pionieren aankijken tegen het einde van hun carrière als boer.in, als met nieuwe boeren, die nieuwe manieren van boeren hanteren en integreren.

Deze ontmoetingen vertellen vele verhalen. Ze herbergen uiteenlopende oorsprongen en perspectieven voor de toekomst. Ze brengen mensen samen met andere ogen en brillen, allen op een ander punt in hun traject/levensloop en met een andere bagage, maar met hetzelfde doel voor ogen. Deze samenkomsten zorgt voor verbinding en een interessante uitwisseling, voor alle aanwezigen.

De eerstejaars van Leuven hadden hun eerste les tractor en mechanisatie bij docent bodemkunde en tractortechniek Nico Vandevannet op De Levende Aarde.  Ze bezochten Emma, Bas en Wannes van Herdershof in Berlaar en ook bij stageplaats Bioboer Busschots in Koningshooikt gingen ze op excursie. Ze bezochten oud-cursisten Charlotte en Hilde van stageplaats CSA Perkuus in Anderlecht en gingen bij oud-cursiste Freija van Rumina op bezoek in Hombeek.