Edito oktober 2018

"Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren."
                                                                                                                               Johann Wolfgang von Goethe

Er hangt iets in de lucht bij onze 3e jaarscursisten; het gevoel dat het mogelijk is een toekomst te creëren waar je warm van wordt. Het dromen is er af; het komt ineens heel dichtbij. Alle opgestapelde kennis, stage-ervaringen en ideeën raken verteerd en vormen iets eigens. Ze weten wat ze willen. Natuurlijk nog ontdekkend, maar de richting is duidelijk en de twijfel is er af. Er ligt een basis van vertrouwen. En daar waar het nog wankel is, staat er een groep collega-avonturiers en docenten rondom om te steunen, te supporteren, maar ook om vergeten hoekjes te laten zien, valkuilen, mogelijkheden. De lesdagen zijn een soort labo’s van vragen en ideeën, werklust en enthousiasme. Het sprankelt, het heeft iets magisch.

Als docenten en Landwijzerteam staan we daar rond, enthousiast, mee geraakt in wat er allemaal aan het ontknoppen is. Een soort lente in de beginnende herfst.

Al hangen er ook stevige wolken in de lucht… De grootste vraagstukken blijven de grootste uitdaging; thema’s als zelfzorg, een volwaardig inkomen, ruimte voor het gezin en om te genieten van al dat schoons. Maar ook concurrentie, collegialiteit, wat is een eerlijke prijs en is de gemeenschap bereid om die te dragen? Ze  komen één voor één bovendrijven en zorgen voor heel wat gespreksstof.

Misschien is dat wel het belangrijkste wat we bereiken met het derde jaar: ondanks dat het voor veel cursisten vaak niet snel genoeg kan gaan, reserveren we extra tijd om wat gewenst wordt, stevig op de grond te zetten.

Ineke Docx

Naar overzicht nieuwsbrief oktober 2018