Een inkijk in de stagepraktijk

fotoDeze maand ontvingen we foto's van Isabelle Burin, eerstejaars in Gent: "Ik loop sinds kort stage bij biobedrijf Vermeulen in Ruddervoorde, waar ik mijn eerste jaar zal doorbrengen. Het bedrijf is vooral gericht op groenten in serre, waaronder tomaten. Ze telen hier een 130-tal verschillende rassen van piepklein bestomaten tot maxi ananas tomaat of coeur de boeufs. Tomaten in alle vormen en smaken die rijp geplukt worden.  

Tijdens de warme zomer hebben we zelfs voor zongedroogde tomaten gezorgd. De kerstomaatjes werden gewassen, in twee gesneden, en naast elkaar geplaatst op een inoxen tafel in de zon, met een vliegnet erboven. De tomaten kunnen zo ongeveer 40 % vocht verliezen. Door de tafel tegen de poort te plaatsen, konden de tomaten het maximum aan warmte opvangen. Op het warmste van de dag was het tot 52°C. ’s Avonds werden de tafels binnen geplaatst en rond 10u ’s ochtends weer buiten. Toen ze na ongeveer twee dagen half droog waren, hebben we ze in glazen bokalen op olie ingelegd. Nu kunnen de klanten het hele jaar door van onze zongedroogde snoepjes genieten. 

 

foto2Ik leerde dat het ene ras beter tegen de warmte kan, dan het andere, en het ene meer smaak krijgt nadat het zongedroogd is, en het andere niet. Nébula bijvoorbeeld, een gele tomaat, droogt veel sneller en verbrandt ook makkelijker, ja, zelf in onze klimaat .

Je ziet hier enkele foto’s van een markt deze zomer waar we voor de gelegenheid kleine pizza’s, verse tomatensoepjes van alle kleuren, gazpacho, en nog een tal van andere lekkere artisanale bio gerechtjes maakten. Mooi om de consumenten te laten ervaren dat Bio niet enkel gezond is, maar ook erg lekker en aangenaam voor het oog.”