Een inkijk in de stagepraktijk

"Sure beats the office"

Deze maand ontvingen we een getuigenis van Fien, eerstejaars cursiste in Gent die momenteel stage loopt bij 'De Wassende Maan':

"In september ruilde ik mijn loopbaan als arbeidsconsulent bij het Brusselse Tracé in voor het leertraject biolandbouw van Landwijzer. Initieel om mijn gepassioneerde groene vingers te linken aan mijn ervaring met tewerkstellingsprojecten…

In de eerste hitte van eind mei vorig jaar startte het verhaal met een proefstage op de Zonnekouter. Daar zat ik dan. Urenlang wieden op handen en knieën tussen de wortels en me de vraag stellen of dit de start kon zijn van een nieuw hoofdstuk, een nieuw boek. De zin van al dat wieden begrijpen, heeft wel wat geduurd. Ondertussen is het een puur zenwerk geworden waar ik de tijd kan nemen om de opkomende planten ten gronde in me op te nemen. Als mama van 2 kleine kindjes een dankbaar moment om de stilte te omarmen!

FienKomende uit het Land van Nevele was de biodynamische pionier De Wassende Maan een uitgelezen stagekans om te gaan van de groene vingers naar een echte ontgroening in de biolandbouw. Het bleek al snel een hele omwenteling te geven in geest en lijf. Het theoretisch bad van de eerste maanden les omtrent bodem, planten, mest, compost (…)  maken dat je tijdens de werkdagen van je stage oren en ogen te kort komt. Gelukkig was er bij de medewerkers alle ruimte tijdens het veldwerk om de link tussen de theorie en de praktijk te leggen. Met kinderlijke vreugde weerklonk “sure beats the office!” wel elke stagedag van de voorbije maanden door mijn hoofd. Bescheidenheid ook, als ik bekijk welke creativiteit de boeren aan de dag leggen om de technische efficiëntie te verbeteren.

De eerste maanden waren fascinerend om bij te dragen aan het oogstwerk, hagen en bomen te snoeien, witloof telen, aardbeien verzorgen, serres en zaaibedden in gereedheid brengen, kippen soigneren… Een halve dag boerderijklas geven, nam ik er met plezier bij. Ondertussen mis ik het veld op de niet stage-dagen en vraag ik me af hoe het sommige groenten vergaat bij deze eerste hitte.

Wat de toekomst brengt, is nog onzeker. Maar het zijn alvast boeiende eerste hoofdstukken geworden."