Nieuwsbrief Mei 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

 

Nieuwsbrief-items: 

‘Weet je deel van een groter geheel’
Dit liet één van onze 2e jaars cursisten ons nog eens diep ervaren in een open en persoonlijk betoog, tijdens de presentaties van de verdiepende werkstukken in het 2e jaar. Daarbij is het terecht de slagzin van de Vereniging voor bio-dynamische landbouw. Want boeren gaat over zoveel meer dan voedsel produceren. Het biedt de mogelijkheid om als mens midden in de natuur te staan, en via de waarneming en verwondering gevoed te worden.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

De Gentse tweedejaars presenteerden de voorbije weken hun verdiepende werkstukken, waarin zij een zelfgekozen onderwerp onderzochten en uitdiepten. Het werden boeiende dagen. En mooi om zien hoe elke cursist zich zijn of haar onderwerp echt eigen maakt, en zo een stap dichter komt bij de eigen landbouwpraktijk. Verschillende cursisten zoemden in op vernieuwende stappen in de landbouw, en zullen de komende maanden in de nieuwsbrief meer over hun onderwerp delen. Deze maand: Evelyne over de teelt en de verwerking van hennep. 

Trots stellen we een nieuw Landwijzerfilmpje voor, waarmee we het leertraject, en nieuwe boeren en nieuwe landbouw meer bekendheid geven. Dankjewel om het filmpje te delen! 
Ole en Maaike runnen reeds 4 jaar het CSA-landbouwbedrijf Onslogischvoedsel, sinds anderhalf jaar in Booischot, bij Heist op den Berg. Ze telen een grote variëteit aan groenten voor vaste horecazaken en voor particulieren via groentepakketten en hun hoevewinkel.

Deze maand ontvingen we foto's van Anne, eerstejaars cursist in Antwerpen: " Samen met Els loop ik stage op de CSA De Witte Beek in Bierbeek bij boerin Jen Nold en jaja, het nieuwe seizoen is stevig aan het aantrekken! We zien dat de lijst van wat op tijd ingezaaid of geplant dient te worden een stuk langer is geworden. Er zijn een aantal gewassen die we met de hand geplant hebben (tomaten, paprika’s en aubergines). Daarnaast hebben we in de afgelopen weken ook mogen werken met zowel een oude plantmachine

IFOAM, International Federation of Organic Agricultural Movements, bundelt vele korte filmpjes van bioboeren en -boerinnen van over de hele wereld, onder de noemer "#IGrowYorFood', over hun werk, uitdagingen, motivatie en passie. Ook oud-cursist en stageboerin Corazon komt in beeld. De campagne roept op om je eigen verhaal als bioboer(in) te delen. https://campaigns.ifoam.bio/igrowyourfood

De VN-verklaring voor de rechten van boerinnen, boeren en andere op het platteland werkzame personen werd eind 2018 door de VN aangenomen. Een sterke meerderheid stemde voor de verklaring. Aan de stemming gingen vele jaren van intensieve onderhandelingen vooraf. De goedkeuring vormt het hoogtepunt van dit historisch proces. FIAN België blikt hier dankbaar op terug met een verslag, dat ook dieper ingaat op de rol van België (onthouding en kansen voor implementering).

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: