BD-zomerschool 2022

Zaterdag 24 september 9.30 u tot zondag 25 september 15.30 u
Plaats: De Kollebloem, Doornstraat 30, 9550 Sint-Lievens-Esse

 

“Transitie naar een levenskrachtige toekomst voor landbouw, aarde en mens”
 

Jaarlijks komen jonge boeren uit Vlaanderen en (zuidelijk) Nederland samen op De Kollebloem voor de BD-Zomerschool. Tijdens de BD-Zomerschool verdiepen ze hun kennis over de landbouw, ze wisselen hun ervaring uit met elkaar en met oudere boeren. In die ontmoeting verbinden ze de theorie en de praktijk van de biodynamische landbouw.

Dit studieweekend richt zich niet enkel tot medewerkers en ondernemers in de BD-landbouw. Ook al wie in de praktijk van de biolandbouw staat, en graag wil kennismaken met wat er nog meer mogelijk is, is welkom. De BD Zomerschool wordt dit jaar voor de zesde maal georganiseerd, op initiatief van pionier-boeren in samenwerking met vormingscentrum Landwijzer en de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

bd zomer

Renaissance verwijst naar geboorte en nieuw leven, en dit telkens opnieuw. Niemand kan dit begrip beter vatten in zijn hele breedte en diepte dan de boer.in : elke lente opnieuw worden op de boerderijen de kiemen gelegd voor het (her)groeiende en (her)groenende leven. Maar ook in figuurlijke zin roept “renaissance” op tot bezinning : Welke kiemen heb ik gelegd voor de toekomst, mogelijks zonder mij daarvan bewust te zijn ? En hoe kan ik dit goed verzorgen, zodat het ook tot een oogst mag komen ?

En zoals gebruikelijk sluit het thema ook aan bij wat internationaal in de BD beweging actueel is : de aanloop naar honderd jaar Landbouwcursus. Welke nieuwe impulsen brengt de terugblik op een eeuw BD-landbouw ?


Boeren doe je niet alleen, en dat mag je op de Zomerschool ervaren: waarnemen, ontmoeten, uitwisselen en verbinden.