Een inkijk in de stagepraktijk: Lisa - Het Bolhuis

Sinds november kan je mij vaak terugvinden in de stallen van het Bolhuis in Molenstede bij Diest. Hier staan de Kempische koeien van Kurt gezellig de winter door te brengen. In december werd het goed druk in de stal en kwamen ook de laatste dieren uit de natuurgebieden waar ze anders grazen in een omgeving die helemaal bij hen past. Het Bolhuis is dan ook een echte natuurboerderij waar de dieren gewoon dier kunnen zijn en natuurweides in het omliggende reservaat begrazen, weg van mens en drukte. Maar in de winter wordt voedsel hier schaars. Het was dan ook makkelijker dan verwacht om de koeien mee naar de boerderij te krijgen. We draaiden nog maar met de trailer op de weide en de oudere koeien kwamen al aangehold met de jonge vaarzen in hun kielzog. “Yes, zomerse grasklaver en een droge stal”, moeten ze gedacht hebben.

In de stal is er altijd wel wat te doen: de dieren voederen, de stallen schoonmaken en instrooien, het binnenplein vegen, … We zorgen ervoor dat de hele kudde het naar haar zin heeft. De koeien, een vijftigtal, hebben hier allemaal een naam. Het lukt me nog niet om ze allemaal te onthouden maar mijn dagelijkse oefenrondje helpt me een heel eind verder. Anneke, de oudste van de kudde, en Sirka zijn mijn favorietjes. Zij komen graag eens langs voor een knuffel en voelen zich al jaren thuis op de boerderij. Maar er is ook nieuw leven... Sinds ik op de boerderij ben zijn er al twee stiertjes geboren, Jacob en Igor, die nog even apart bij hun moeders staan. Misschien is dit wel het leukste moment van de dag: de potstal van dit jong geweld instrooien. Die twee gaan wild tekeer in het verse stro en springen van links naar rechts, achter en onder hun moeders door. Daar wordt je zo vrolijk van!

Het doet deugd om de veehouderij op deze manier te ervaren. Ik weet dat de dieren het hier goed hebben dankzij de manier waarop ze gehouden worden en de zorg die ze krijgen. Dat uit zich dan ook in de kwaliteit van het vlees dat één keer per maand aan huis verkocht wordt. Via de hoeveverkoop komen de klanten op de boerderij en kunnen ze, in de wintermaanden althans, eens een kijkje nemen in de stal om zelf te kijken waar hun vlees vandaan komt. Een (h)eerlijk product.