Edito mei 2019

‘Weet je deel van een groter geheel’

Dit liet één van onze 2e jaars cursisten ons nog eens diep ervaren in een open en persoonlijk betoog, tijdens de presentaties van de verdiepende werkstukken in het 2e jaar. Daarbij is het terecht de slagzin van de Vereniging voor bio-dynamische landbouw. Want boeren gaat over zoveel meer dan voedsel produceren. Het biedt de mogelijkheid om als mens midden in de natuur te staan, en via de waarneming en verwondering gevoed te worden. En je draagt iets bij in je werk, op mensenmaat, in het dagdagelijkse leven. Een positieve bijdrage aan de maatschappij die voor steeds meer mensen bewust belangrijk wordt.

Rond deze tijd van het jaar ontmoeten we heel wat nieuwe mensen die deze stap naar de landbouw verkennen. Op info-avonden, op open lesdagen en in de voorstages ontmoeten ze ons, de sector en elkaar. Zo krijgen ze een voorproefje van de rijkdom die het leertraject en het werken in de bio-sector hen kan bieden.

Het is elke keer opnieuw een wonder, dat er mensen uit alle hoeken van Vlaanderen op het idee komen om een toekomst in de biolandbouw te onderzoeken. Meestal zonder enige voorkennis, maar wel met één grote gemene deler: ze willen werk doen waar ze volledig kunnen achterstaan, en zijn op zoek naar voeding voor zichzelf én hun omgeving.

En wij staan dan voor de boeiende opgave om dat prille zaadje warm te verwelkomen en hen aan te moedigen, maar ook de roze kleur rond deze droom voorzichtig weg te halen. Want de stap naar de landbouw is een stap die niet vanzelf gaat. Lukt het om leertijd vrij te maken met voldoende financiële draagkracht? Steunt hun dichte kring hen, de werk- en gezinssituatie waar ze in zitten, …? En zal er grond zijn om op te landen, vinden ze afzetmogelijkheden en klanten die bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen voor hun product? Vragen die één voor één de kop op steken en heel wat onderzoek, zelfkennis, moed en doorzettingsvermogen vragen.

En toch staan ze daar elke keer weer, nieuwsgierig en vreugdevol. De projecten van de reeds afgestudeerde cursisten laten hen zien dat het kan. Hun verhalen werken inspirerend en ondersteunend om de stap te durven zetten. En zo ontstaat er stap voor stap een nieuwe groep toekomstboeren die we in september warm kunnen verwelkomen.

Ineke Docx