Een inkijk in de stagepraktijk

Anne2Deze maand ontvingen we foto's van Anne, eerstejaars cursist in Antwerpen: Samen met Els loop ik stage op de CSA De Witte Beek in Bierbeek bij boerin Jen Nold en jaja, het nieuwe seizoen is stevig aan het aantrekken! We zien dat de lijst van wat op tijd ingezaaid of geplant dient te worden een stuk langer is geworden. Er zijn een aantal gewassen die we met de hand geplant hebben (tomaten, paprika’s en aubergines). Daarnaast hebben we in de afgelopen weken ook mogen werken met zowel een oude plantmachine (om de pootaardappelen in de grond te krijgen) als met de nieuwe plantmachine (om het plantgoed dat voorgezaaid was in perspotjes of in trays efficiënter geplant te kunnen krijgen dan met de hand). Het vraagt per bed wel wat afstelwerk, maar we zijn fier op het resultaat!
Handwerktuigen kunnen ook zeer nuttig zijn. Daarom hadden we tijdens onze vorige lesdag een uitwisselingsmoment over hoe er op de verschillende stagebedrijven manueel onkruid verwijderd werd. Iedereen had foto's gemaakt van de handwerktuigen in zijn/haar stagebedrijf en dat maakte het gemakkelijker om er onderling ervaringen over uit te wisselen.Zo zagen we dat er naast de alomgekende hak er op de stagebedrijven ook gewerkt werd met een onkruidsteker, krabber, handbrander, kantelschoffel, nunki, (dubbele) wielschoffel, rolschoffel, haak, steekschoffel, aardappelmesje, spitvork, mestvork, … en natuurlijk de eigen handen!

Anne1Onze boerin leert ons dat het belangrijk is om steeds na te denken of het handwerktuig dat je wilt gebruiken het efficiëntste werktuig is voor dat soort onkruid en de plaats van dat onkruid. Net zozeer als bij de machines is het ook zeer nuttig om na te denken of het handwerktuig wel op de juiste manier afgesteld is op jouw eigen lichaam en of je het op de juiste manier vasthoudt. Dit in eerste plaatst zeker en vast om je lichaam te sparen, maar de hoek van het werktuig kan ervoor zorgen dat het onkruid na zo weinig mogelijk keren ook effectief en definitief geen kans meer krijgt om terug te keren … en dat bespaart dan weer kostbare tijd! "