Nieuwsbrief November 2018

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

De waterkant wordt ruig verweerd,
het rietland goud en roest van dracht;
vandaag heb ik mijn boot gemeerd
bij ’t huis dat naar de winter wacht.

Van zwerfse tochten teruggekeerd
draag ik in mij nog al de pracht
der dagen, die thans ongedeerd
over de drempel wordt gebracht.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Jaarlijkse internationale conferentie van de biodynamische landbouw beweging. - Van 6 tot 9 februari 2019 in het Goetheanum, Dornach, Zwitserland. The Economy of Agriculture – between farm individuality and global economy.
De jaarlijkse landbouwconferentie is elk jaar opnieuw een inspirerende en verrijkende bijeenkomst, zowel inhoudelijk, qua plaats als publiek. Het thema van dit jaar ‘landbouweconomie’ sluit nauw aan bij waar we binnen het leertraject veel aandacht aan besteden en waar ook heel wat rond beweegt in de Vlaamse biolandbouwsector.

De voorbije maand zagen we 2 fijne reportages over een (oud-)cursist en zijn bedrijf, op de lokale televisie. 
In 'Mijn Erf. De meest verse bioboer' op TVplus, zien we oud-cursist Koen De Wit aan het werk op zijn zelfoogstboerderij 't Middenveld in Hombeek, en op de Mechelse markt in het marktkraam van M'akker, het samenwerkingsverband tussen diverse oud-cursisten. Gedreven deelt Koen zijn visie en verhaalt hij over zichzelf, Landwijzer, de start van 't Middenveld en het biologisch telen. De reportage brengt ook mooi de interactie met klanten en scholieren in beeld.

Deze maand ontvingen we foto's van Isabelle Burin, eerstejaars in Gent: "Ik loop sinds kort stage bij biobedrijf Vermeulen in Ruddervoorde, waar ik mijn eerste jaar zal doorbrengen. Het bedrijf is vooral gericht op groenten in serre, waaronder tomaten. Ze telen hier een 130-tal verschillende rassen van piepklein bestomaten tot maxi ananas tomaat of coeur de boeufs. Tomaten  in alle vormen en smaken
die rijp geplukt worden.  

Onlangs vond er een historische gebeurtenis plaats voor alle boeren en boerinnen in de wereld. Op 3 oktober 2018 keurde de VN-mensenrechtenraad een verklaring voor de rechten van boeren en boerinnen goed. Dat is één stap verwijderd van de adoptie van de verklaring binnen de Algemene vergadering van de VN. 

Ben jij recent in de landbouw gestapt ondanks de enorme uitdagingen en hindernissen? Petje af! Wij zetten je dan ook graag extra in de schijnwerpers. Schrijf je voor 23 december in voor de Newbie prijs 2019 en maak kans op een promotiestunt en een uitwisseling met andere jonge boeren in Europa. Inschrijven die je via deze link: https://www.biosfere.be/newbie/

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: