Edito december 2022

’t is die tijd van het jaar: de dagen zijn kort, het vriest dat het kraakt, het wintert… Mijn favoriete tijd om binnen boerenboeken te verslinden in de warmte.

In het boek ‘Letters To a Young farmer’ schrijven ervaren boeren brieven aan nieuwe boeren. Brieven met adviezen maar ook brieven ter verwelkoming en ondersteuning. Velen uiten hun dankbaarheid aan de nieuwe generatie om voor dit beroep te kiezen.  Er spreekt een grote liefde uit die brieven voor het beroep als boer, ook een grote eerlijkheid over de uitdagingen. Als boer kies je niet voor de makkelijkste weg. De uitwisseling tussen ervaren boeren en nieuwe boeren organiseren we doorheen de intensieve stages die de cursisten doorheen ons professioneel leertraject doorlopen. De brieven in het boek zijn geschreven door boeren in Amerika, stiekem droom ik van een Belgische versie.

Het boek is voor ons een inspiratie om in januari samen te komen om ons, samen met stage-boeren, cursisten en docenten te buigen over de vraag hoe we zo krachtig mogelijk de impuls voor de landbouw van de toekomst kunnen doorgeven. We doen dat op een bijzondere gezamenlijke bijeenkomst in Dilbeek met o.a. Martin von Mackensen (Dottenfelderhof) als spreker.

De voorbereiding van deze bijeenkomst en de winter vallen samen met de periode waarin weer een generatie ‘nieuwe boeren’ zal afstuderen bij Landwijzer. Onze derdejaars leggen de komende maand de laatste hand aan hun bedrijfsplan. In januari en februari krijgen ze nog feedback en adviezen … vooraleer we ze uitwuiven en zij als nieuwe boeren de wereld inspringen.

Ondertussen ligt m’n volgende boek klaar; ‘Blösch’ van de Zwitserse auteur Beat Sterchi. Telkens zorgen deze verhalen voor een nieuwe invalshoek, een nieuwe inspiratie om zo de wintermaanden door te komen en even, zoals de winter aanvoelt, ‘stil te staan’.

Eva Samyn

PS - Ik ben benieuwd naar wat jullie (lezers van deze Landwijzer nieuwsbrief) lezen én welke boeken klaarliggen als winterliteratuur.