Een inkijk in de stagepraktijk: Jozefien - CSA Het Polderveld

Deze maand ontvingen we een getuigenis van Jozefien, eerstejaars cursiste in Gent die momenteel stage loopt bij 'Het Polderveld'
 

Sinds oktober vorig jaar loop ik stag bij boer Lieven op Het Polderveld in Westkapelle, dit in combinatie met een deeltijdse job in de bijzondere jeugdzorg. Ik woon in Gent maar groeide op in Ramskapelle. Voor mij was het een leuk gevoel om wat terug te kunnen keren naar mijn roots.

Het Polderveld is een CSA-bedrijf. Er worden groenten gekweekt voor zelfoogst en er is een apart perceel waar groenten geteeld worden voor het ziekenhuis van Knokke. Ik vond het meteen een heel leuke en boeiende plek om stage te doen en leerde op korte tijd heel veel bij. Na een 10-tal maanden stage op dit bedrijf kan ik wel zeggen dat ik al heel wat tools meegekregen heb om groenten te leren telen. Er is een heel divers aanbod op het zelfoogstperceel waardoor er de mogelijkheid is om heel veel verschillende teelten te leren kennen. De gekende groenten zoals wortelen, sla, tomaten... maar ook  'specialekes' zoals malabar spinazie en spaghettibonen leer ik kennen, zeer tof! Daarnaast leer ik ook oogsten voor het ziekenhuis en zijn er een aantal akkerbouwmatige teelten zoals pompoenen, aardappelen en graan. Het meerijden met de pikdorser vorige week om het graan te oogsten zijn dingen waar ik blij van word. Lieven is ook bezig met agroforestry en er zijn schapen en kippen. Er is een mooie en sociale plek gecreëerd -en nog steeds in creatie- waar mensen hun verse groenten kunnen komen oogsten. Een heel diverse omgeving dus om bij te leren!

Ik heb het afgelopen jaar snel ontdekt dat het meewerken op de boerderij me heel veel voldoening en positieve energie geeft. Het zorgboeridee dat ik initieel had vanuit mijn job in de jeugdzorg, is momenteel wat op de achtergrond beland. Het besef is er vlug gekomen dat het zorgen voor de planten en de boerderij een heel intensieve taak is als je tot een mooi resultaat wil komen. Ik wil mijn focus daarop kunnen leggen, hier verder in groeien en goed in worden. 

Ik heb dan ook de mooie kans gekregen om vanaf september bij Lieven in dienst te gaan. Ik heb er niet lang over moeten nadenken om hierop in te gaan, mijn zorgjob 'on hold' te zetten en eerst voor het goed leren omgaan met de planten en de natuur te gaan. Misschien kan ik dit in de toekomst nog combineren met een zorgproject. De zin om bioboerin te worden is er helemaal!

Meer info over het Leertraject Bio- en BD-landbouw vind je hier.