Nieuwsbrief augustus 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

 

Nieuwsbrief-items: 

Het feest van de mogelijkheden

Zullen we deze zomereditie voor de verandering eens starten met een (enigszins gewaagde) beeldspraak ? Je zou het Landwijzer-leertraject kunnen bekijken als een soort “graanteelt”. In september is het op ons werkveld een drukte van jewelste, want er moet gemest en geploegd en geëgd worden. En zo begin oktober kan dan de eigenlijke teelt beginnen, die over de winter- en lentemaanden heen loopt.

Door de groeiende belangstelling voor natuurlijk imkeren organiseren we de eerste lesgeverscursus, die specifiek gericht is op lesgeven over natuurlijke imkerij. De cursus duurt drie halve dagen en gaat door in Gent in september en oktober 2019. De cursusbegeleider is Geert Groessens, sinds jaren lesgever van de cursus Natuurlijk Imkeren van Landwijzer.

Zoals alle voorgaande jaren namen de eerstejaars van het leertraject Bio- en BD-landbouw de tijd om in de zomermaanden een week op reis te gaan naar Dottenfelderhof. Door deze timing is dit als het ware de overgang tussen het eerste en tweede jaar van het leertraject.

Ook tijdens de zomer lopen onze cursisten stage. Deze maand bezorgt Jozefien ons een verlag van haar stage op CSA-boerderij Het Polderveld. Jozefien heeft haar eerste jaar van het Leertraject afgerond en start binnenkort haar tweede jaar.

"Ik heb het afgelopen jaar snel ontdekt dat het meewerken op de boerderij me heel veel voldoening en positieve energie geeft."

Op woensdag 7 augustus ging voor de eerste keer in België een demo-dag door voor zaadvaste bio-rassen en dit op CSA De Witte Beek in Bierbeek bij Leuven.
In een bewonderenswaardige krachttoer was boerin Jen Nold er met haar ploeg in geslaagd om tussen de normale productie-activiteiten door van zowat 100 rassen onberispelijke demonstratie-perceeltjes aan te leggen, die allemaal op deze dag toonbaar waren. Met ongeveer 130 deelnemers waarvan een 45-tal uit Wallonië (voormiddag) en een 85-tal uit Vlaanderen (namiddag) was deze rassendag een succes.

In hetzelfde weekend als de grote landbeuwbeurs in Libramont, ging ook dit jaar de alternatieve tegenhanger 'La petite foire' door, met focus op familiale-, korte keten- en agro-ecologische landbouw. Een uitgelezen plek om er vanuit de Vlaamse bio-sector de sfeer op te snuiven en wat bij te leren van onze Waalse zuiderburen.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: