Vooruitblik opleidingsjaar 2021-2022

In september gaat het Leertraject Bio- & BD-Landbouw opnieuw van start in Gent en (voor het eerst) Leuven. Daarnaast plannen we een reeks kortere cursussen en vormingen. We geven je hieronder al een voorsmaakje van wat je binnenkort mag verwachten. Inschrijven is nog niet mogelijk maar je kan je wel al aanmelden op de interesselijsten. Wie hierop inschrijft wordt als eerste op het hoogte gebracht eenmaal de data bekend zijn.

In de komende weken/maanden worden nog meer cursussen bekendgemaakt.

Fytolicentie P2 (oktober 2021)

Als biologische boer of tuinder is het behalen van de licentie “fytolicentie P2” een voorwaarde om biologische gewasbeschermingsmiddelen professioneel aan te kopen en te gebruiken. Wie gewasbeschermingsmiddelen wil gebruiken, moet dus over een geldige fytolicentie beschikken die je kan behalen door een erkende fyto-opleiding P2 van 60 lesuren te volgen. Landwijzer richt in het najaar 2021 (start oktober) een nieuwe reeks in met als locatie de nieuwe leslokalen in het Abij van Park in Leuven.

Wie interesse heeft in het volgen van de opleiding in najaar 2021 kan zich alvast aanmelden op de interesselijst.

Inspiratiecursus agro-ecologie (oktober 2021 & maart 2022)

Wie interesse heeft in de biologische landbouw en dit verder wilt verkennen kan zich inschrijven in één van onze inspiratiecursussen.
5 dagen (1 dag per week) staat de agro-ecologische systeembenadering van de biologische landbouw centraal. Ter plaatse op bedrijven en praktijkcentra, en onder begeleiding van ervaren docenten van de Landwijzer-opleiding, kom je in contact met de praktijk van de biologische landbouw.
We plannen een reeks in het najaar van 2021 (oktober-december) en in het voorjaar van 2022 (maart-mei).
Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

De BD-landbouwcursus lezen en toepassen (start midden november 2021)

De acht voordrachten over “Vruchtbare Landbouw” die Rudolf Steiner in 1924 heeft gehouden voor een grote groep boeren blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de biodynamische landbouw. We bespreken deze voordrachten in het komende winterseizoen op twee plaatsen, afhankelijk van de regio zullen dat 5 volledige dagen zijn of 8 avonden. Deelnemers lezen telkens een voordracht ter voorbereiding, in de leesgroep wordt achtergrondinformatie gegeven en worden inzichten uitgewisseld. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

BD-winterconferentie (februari 2022)

Ervaren en beginnende boeren, en alle andere geïnteresseerden, krijgen een geheel van inhoudelijke bijdragen, workshops, oefeningen, gesprekken … gewoonlijk gelinkt aan een centraal thema, en die bijdragen tot een beter inzicht in de biodynamische landbouw. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

Internationale BD Landbouwconferentie (2-5 februari 2022)

Met een delegatie van boeren, cursisten en docenten nemen we elk jaar deel aan deze conferentie in Dornach (Zwitserland). Een bijzonder inspirerende conferentie met veel gelegenheid tot internationale uitwisseling. Aan de recentste live-editie (pre-covid 2020) namen meer dan 800 boeren deel. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

Beginnerscursus natuurlijk imkeren (2 jaar) (maart 2022)

De beginnerscursus Natuurlijk Imkeren wil de startende imkers op weg helpen naar een manier van natuurlijk bijenhouden met respect voor de honingbij en het gehele ecosysteem waarin wij samen met haar leven.
De cursus loopt over 2 bijenseizoenen (van maart tot september) met 12 lesdagen in het eerste jaar en 6 lesdagen in het tweede jaar. In het voorjaar 2022 plannen we een nieuwe reeks, met een doorstart op onze educatieve bijenstand in Deinze op bio-boerderij De Zonnekouter.
Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

Vormingsaanbod BD-beroepsontwikkeling

Ook dit jaar gaan de intervisiegroepen en collegiale toetsingsmomenten voor BD boeren in Vlaanderen verder. Deze activiteiten zijn voorbehouden voor de beroepsleden van de BD Vereniging. Ben je geïnteresseerd in dit vormingsaanbod ? Laat het zeker weten. Je kan je hier aanmelden op de interesselijst

Alumni-werking

De komende maanden bouwen we verder op onze alumni-werking. Via verschillende vormingstrajecten kunnen onze afgestudeerde cursisten van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw zich verder verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, bedrijfsontwikkeling en bedrijfscontinuïteit.
In het najaar start een cursusreeks 'Verdieping bedrijfseconomie', waarvoor ook een interesselijst wordt aangelegd.

Hou onze nieuwsbrief, website en facebook in de gaten voor de bekendmaking van het verdere programma.