Nieuwsbrief november 2022

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

Als u deze nieuwsbrief leest is het Sint Maartensdag (of de vooravond daarvan, en in dat geval is het “nog één keer slapen”). In enkele verre uithoeken van Vlaanderen, in de streek van Dendermonde en Aalst, en in een handvol dorpen in het Mechelse en Vlaams Brabant is Sint Maarten “de goede Sint”. Maar daarnaast is Martinus van Tours in vele Europese landen een figuur van grote betekenis (geweest) voor het platteland en de landbouw.

Jaarlijkse internationale conferentie van de biodynamische landbouwbeweging nabij Basel (Zwitserland)
Van 1 tot 4 februari 2023

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

In het kader van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw loopt Annelies stage bij 't Lekkerland in Puurs. Ze verzorgt er samen met de boeren de opkweek van het plantgoed, leert de binnenkant van het CSA-netwerk kennen en kan meedraaien op een boerderij die veel voedsel voorziet op een relatief kleine oppervlakte met een boerin die enthousiast is over zadenvermeerdering.

Het zesde mestactieplan loopt eind dit jaar af. Vanaf januari 2023 moet het zevende (MAP7) in voege gaan. De eerste voorstellen voor dit plan zijn vroegtijdig uitgelekt en staan nu ter discussie. Ze baren heel wat (bio)boeren zorgen. Eén van hen is bioboer Jarno Claeys, oud-cursist van Landwijzer, die sinds 2020 in Pittem groenten teelt op zo'n 2,5 ha in vollegrond, tunnels en een serre. Hij schreef er dit opiniestuk over:

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: