Nieuwsbrief oktober 2020

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

We gaan op berenjacht … !
De herfst-equinox is weer gepasseerd. Vanaf nu worden de dagen snel korter, kouder, donkerder. En dat vraagt elk jaar weer moed en innerlijke kracht om in die grote beweging van de natuur van terug trekken, rijpen en afsterven, niet uiterlijk en fysiek mee te gaan en al helemaal niet innerlijk.
In traditionele feesten rond dit jaarmoment van gelijke dag- en nachtlengte worden deelnemers vaak uitgedaagd om hun moed aan te scherpen. De moed om uiterlijke uitdagingen te overwinnen, maar ook de moed om zichzelf te overwinnen. En in de verdere feestelijke dagen tussen nu en het midwintermoment (zoals Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerst) wordt wie moedig was vaak beloond met kleine geschenkjes.

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Een jaar op de Kollebloem. Misschien komt het doordat ik al eens een vol jaar op een boerderij heb gewoond en gewerkt (in Duitsland), maar ik vind het zalig dat ik dat ook zo op de Kollebloem heb mogen doen. Toen ik vorig jaar op zoek ging naar een stageplek, wist ik al dat ik zoiets nodig had: een comfortzone, een thuis. En dat heb ik eens goed gefixt zie!

Voor de negende keer in de geschiedenis van Landwijzer zijn we in maart 2020 gestart met een startersopleiding voor (ver)nieuwe(nde) natuurlijke imkers voor 2 groepen. De opleiding is een traject van 10 lesdagen met 3 theoriedagen, 7 praktische lesdagen op de bijenhal en 1 terugkomdag waar beide groepen elkaar ontmoeten en het afgelopen seizoen evalueren.

Voor de eerstejaarscursisten van het leertraject bio- en BD landbouw zit de eerste maand van hun opleiding er op. Dat werd meteen een intensieve periode waarin ze kennismaakten met hun groep en docenten. Elke cursist ging ook op zoek naar zijn/haar eerste stageplek en er stonden heel wat bedrijfsbezoeken op het programma. Zo starten we elk leertraject met een bodemprofieldag, waarin we de werking en het leven van de bodem onderzoeken. Ona, eerstejaarscursist in Antwerpen, neemt je even mee op die excursie.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: