Mindfulness voor stressvermindering en zelfzorg in de bio-landbouw

Werken in de biologische landbouw is een waardevolle en voldoening gevende job/ onderneming. Er komt echter steevast stress kijken bij dit beroep. Je levensstijl als ondernemend landbouwer is druk en hectisch. Dagen beginnen vroeg en eindigen vaak laat. En binnen de werkdag dien je een hele reeks taken af te ronden.

Je wordt ook geconfronteerd met allerlei externe uitdagingen (bv. klimaat, economie) die negatieve effecten kunnen hebben op je resultaat. Er heerst vaak onzekerheid op allerlei vlakken en een grote mate van flexibiliteit is van je vereist. 2021 was op dat vlak wellicht geen uitzondering, integendeel. En dan is er nog de samenwerking met collega’s en partners, die bij momenten tot spanningen of conflict kunnen leiden. Ja, het vergt wel wat…

Stress hoort er dus bij. En dat is op zich geen probleem, op voorwaarde dat het binnen de perken blijft en we over voldoende technieken beschikken om op een constructieve manier met stress om te gaan. Als we echter chronisch blootgesteld worden aan overweldigende stress, dan kunnen we het moeilijk gaan krijgen.

De kwalijke gevolgen van chronische stress op zowel lichaam als geest zijn intussen welbekend. Van verhoogde bloeddruk en negatieve impact op het brein tot uitputting, angstproblematiek of burn-out. Dit zijn dingen die we uiteraard willen vermijden, en hier kan mindfulness een krachtig hulpmiddel voor zijn.

Afbeeldingen
Mindful
Mindful
Mindful

Inhoud

Mindfulness is een manier van aandacht geven, niet oordelend en in het huidig moment. Deze vorm van aandacht geven laat toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en tot bewustere beslissingen te komen. Je kan beter omgaan met uitdagingen. Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mindfulness resulteert in verbeterde aandachtsfuncties, beter omgaan met stress, verhoogde collegialiteit en een toename van het algemeen welzijn. 

Je zal merken dat deze mindfulness training specifiek is toegespitst op je werk. Door middel van hands-on oefeningen leer je je focussen op je ademhaling, lichaam, emoties en gedachten en hoe deze elkaar beïnvloeden. Het doel is om beter en bewuster in je vel te zitten en om een gepast antwoord te kunnen bieden aan uitdagingen van alledag.

Tijdens de interactieve sessies kan je je verwachten aan een wetenschappelijk onderbouwde omkadering van wat mindfulness inhoudt en hoe je het kan toepassen in je beroep van biolandbouwer. Je gaat aan de slag met concrete oefeningen, voor toepassing tijdens het werk, tijdens pauzes of buiten je werkdag. Er is ruimte voor het uitwisselen van oefen-ervaringen met de trainer en met de andere deelnemers.

 

Een greep uit de thema’s die aan bod zullen komen

  • Fundamenten van mindfulness (je aandacht managen en zelfbewustzijn verhogen)
  • Technieken voor het beter omgaan met stress
  • Mindful omgaan met gedachten en uitdagende emoties
  • Mindfulness in communicatie, in het bijzonder in conflict
  • Het cultiveren van positieve emoties (bv. via dankbaarheid, vriendelijkheid,…)
  • Zelfzorg en zelfcompassie

 

Types van oefeningen waaraan je je kan verwachten:

  • Verschillende aandachtsoefeningen (o.m. Ademfocus, body scan, mindful bewegen, omgaan met uitdagingen, omgaan met gedachten,…)
  • Ademruimtes voor snelle toepassing tijdens de werkdag (met o.a. toepassing in stressmomenten, in communicatie met anderen, bij nood aan zelfzorg,…)
  • Andere oefeningen voor het dagelijks leven (o.m. mindful pauzeren, mindful werken, mindfulness toepassen bij stress, in communicatie,…)

Doelpubliek

Voor iedereen die in de landbouw actief is of concrete plannen heeft om actief te worden.

Lesgever

Dit alles gebeurt onder begeleiding van een ervaren en gecertificeerde trainer verbonden aan het Instituut voor Aandacht & Mindfulness. De training is gebaseerd op het MBCT curriculum van de universiteit van Oxford.

Praktische info

Er is momenteel geen nieuwe cursus gepland. Interesse om deel te nemen? Schrijf je dan in op de interesselijst.