Nazomerse startdagen voor 35 eerstejaars cursisten

Op 10 en 11 september verwelkomden we 2 nieuwe groepen 1e jaars cursisten in de 20e cyclus van het Leertraject Bio- & BD-landbouw. De ontmoeting met elkaar, de 2e en 3e jaars-cursisten, en met de docenten stond centraal. Ieder met zijn of haar eigen achtergrond en verhaal, sommigen met al heel concrete plannen, anderen heel open voor hoe tijdens het leertraject hun toekomst vorm zal krijgen. Stuk voor stuk mensen die met veel enthousiasme, en goesting om te leren en erin te vliegen, op zoek gaan naar hun plek in de landbouw. We gaan weer een boeiend opleidingsjaar tegemoet! 

De Gentse groep trok op dinsdag naar de Zonnekouter in Machelen aan de Leie, de Antwerpse groep naar Abdij van het Park en de BoerEnCompagnie in Heverlee.
Sfeerbeelden van de Antwerpse groep: 

Dit vertelden de kersverse cursisten op het einde van de 2-daagse:

 • Deze 2daagse deed deugd en geeft zin. De verschillende verhalen hebben me gerustgesteld: er is helemaal niet één weg, er is zoveel mogelijk, op zoveel verschillende manieren, en hiervoor is belangrijk om onze eigen visie te ontwikkelen.
 • Het waren super toffe dagen. Ik wil nu nog niet focussen op waar ik binnen 3 jaar wil staan. Er valt zoveel te leren, ik wil me er nu in onderdompelen en me laten drijven in het proces.
 • Het is een groep vol toffe mensen. Fijn om iedereen op die manier te leren kennen.
 • Fijn om zowel informatie als praktijklessen te krijgen. Het proces is al in gang gezet. De lessen vandaag op het bedrijf triggerden me, ik vond het heel interessant om over de bodem en de luzerne te leren. De lessen doen me direct ook reflecteren: ik hou erg van dieren, maar kan ik op een bedrijfseconomische manier naar hen kijken?
 • Ik vond het een erg gevarieerd programma & een mooie combinatie tussen professioneel en familiair, dat geeft echt een goed gevoel. Fijn om goed gesoigneerd te worden en het geeft me de indruk dat we echt goed begeleid gaan worden.
 • We hebben zoveel info gekregen uit alle hoeken. Er is een plafond boven m’n hoofd weggenomen: alles lijkt mogelijk.
 • Ik ben gerustgesteld: ik ben niet de enige zonder concreet toekomstplan.
 • Fijn om vandaag op het bedrijf te zijn! Het maakt alles concreter en geeft me een beter beeld van wat er kan.
 • Ik kijk erg uit naar de ontwikkelingen van mijzelf en de anderen. Ik denk dat we niet alleen veel van de docenten gaan leren, maar ook veel van elkaar.
 • Ik ga samenwerken met een boer met een eigen visie. Ik kijk er naar uit om m’n eigen visie te ontwikkelen en die ook in te brengen in het bedrijf. Ik ben dankbaar dat ik hier zit en dat ik les kan krijgen van mensen met zoveel ervaring en kennis.
 • Ik heb heel veel zin om er aan te beginnen. Ik hoop dat het vlug volgende week is. En ik zal al naar buiten kijken in de trein, en waarnemen…
 • Het is goed dat de moeilijkheden niet verbloemd worden en om in de verhalen te horen dat het niet altijd makkelijk is. Bij de ervaringen die we hoorden, is iedereen, soms ondanks alles, op z’n plek geraakt. Dat geeft me wel vertrouwen, ik zal ook wel op een plek geraken.
   

Naar het overzicht Nieuwsbrief september 2018

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!