Nieuwsbrief September 2018

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

In elk begin schuilt een betovering
die ons beschermt en die ons helpt te leven.

                                                                 Hermann Hesse

Terwijl de maand september langzaam de zomer uitademt en de groei vertraagt, luidt ze ook zoveel nieuw begin in:

Met 35 startten ze net, de Gentse en Antwerpse eerstejaars, verwachtingsvol, enthousiast en soms onzeker, met een grote honger naar kennis en nieuwe ervaringen. 2 nieuwe groepen bioboeren in spe, klaar voor een nieuw begin. Je leest er verder meer over.

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Op 10 en 11 september verwelkomden we 2 nieuwe groepen 1e jaars cursisten in de 20e cyclus van het Leertraject Bio- & BD-landbouw. De ontmoeting met elkaar, de 2e en 3e jaars-cursisten, en met de docenten stond centraal. Ieder met zijn of haar eigen achtergrond en verhaal, sommigen met al heel concrete plannen, anderen heel open voor hoe tijdens het leertraject hun toekomst vorm zal krijgen. Stuk voor stuk mensen die met veel enthousiasme, en goesting om te leren en erin te vliegen, op zoek gaan naar hun plek in de landbouw. We gaan weer een boeiend opleidingsjaar tegemoet! 

In het leertraject 2017-2018 was voor het eerst ruimte om met de tweedejaars een excursie rond agro-ecologie te organiseren. We zochten enkele inspirerende Vlaamse bedrijven die op een creatieve en vernieuwende manier kringlopen trachten te sluiten en input willen reduceren, en kozen uiteindelijk voor het Polderveld van Lieven Devreese en Lies Snauwaert en de Ongenaerthoeve van François Ongenaert. Beiden bedrijven zijn zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.

Deze maand ontvingen we een foto van Aaron D'hoore, tweedejaars in Gent: "Ik doe nu al bijna een jaar stage op Ourobouros in Dikkele, en het is heel interessant en speciaal om alle 4 seizoenen hier meegemaakt te hebben, en alles telkens te zien veranderen. Ook van de paprika heb ik elke stap hier meegemaakt, van zaaien tot oogsten. De paprikateelt is hier vrij uitgebreid, met vele variëteiten. Boer Karel teelt ook zelf het paprikazaad.

Het onderhandelingsproces voor de VN-verklaring voor de rechten van boeren en boerinnen loopt ten einde. De stemming voor de leden van de Mensenrechtenraad (inclusief België) vindt plaats op 27 of 28 september in Genève. Teken daarom nu de Europese petitie die de Europese leiders vraagt om voor de VN-verklaring te stemmen. Dit filmpje van FIAN geeft meer info over waarom zo'n verklaring nodig is.