Nieuwsbrief april 2021

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

‘Het groen des velds het oog bekoort, doch zelden houdt april zijn woord.’

Een wispelturige maand april. Uitnodigend om naar buiten te trekken, in gang te schieten op het veld, en vervolgens weer even in winterse sferen naar binnen te gaan. Tussen de twee; ja, nee, misschien, toch wel, maar wacht nog even... Zo gaat het er ook aan toe in het leertraject: wachtend op groen licht om meer live-lessen te kunnen organiseren. En ook in de persoonlijke tocht van onze leertrajectgangers ontmoeten we de aprilse grillen.

Na het eerste jaar Leertraject Bio- & BD-Landbouw trok Liesbeth met Landwijzer naar het Duitse biodynamische bedrijf Dottenfelderhof. Daar werd haar duidelijk dat ze zich nog verder wil verdiepen in het biodynamische gedachtengoed. Daarvoor trok ze onlangs naar Rengoldshausen, een bedrijf met o.a. 26 ha groenten, 50 melkkoeien met bijbehorend jongvee, 12 massieve composthopen, een ‘wagenpark’ van 9 tractoren... 
Ze beschrijft haar dag, die start om 5u25 en ons via een vogelorkest, Duitse efficiëntie en linken met de Belgische landbouwbedrijven toont hoe haar leven een nieuwe start maakt.

Een groeiend aantal consumenten is bereid om eerlijke prijs te betalen voor hun voedsel, maar er zijn grote actoren in en rond de landbouw die er groot belang bij hebben dat het blijft zoals het is. Met allerlei vertragingsmanoeuvres en lobbystructuren proberen ze de verduurzaming van de landbouw af te remmen. Het gaat hier om banken en grote toeleveranciers voor de landbouw. Dat is het onderwerp van 2 spraakmakende reportages van het Nederlandse duidingsprogramma ZEMBLA.

In februari 2021 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: