Nieuwsbrief maart 2020

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

"De gelijkheid van er is voor allemaal evenveel
regen, groeien jullie maar, planten.
En de prachtige ongelijkheid die dat oplevert."

H. De Coninck

Dit prachtige gedicht dook op in een verslag van de zomerreis naar Dottenfelderhof. Een late zomerse terugblik, op een moment dat er regen genoeg is, en de natuur op die grens van de twijfel zit; barst ik los in uitbundigheid of hou ik me nog even in?

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

“Landbouw & Spiritualiteit”

Naar jaarlijkse traditie komen begin februari uit de hele wereld biodynamische boeren, -verenigingsmedewerkers, -trainers, -adviseurs en geïnteresseerden samen in Dornach bij Basel voor de internationale biodynamische winterconferentie. Die droeg dit jaar als thema ‘Landbouw en Spiritualiteit’. We hebben er ons samen verdiept in de vraag hoe we het dagelijks werk in de landbouw, waarin je vaak tastbaar ervaart dat er meer is tussen hemel en aarde dan het zichtbare, meetbare en weegbare, kunnen verbinden met een spirituele houding ten aanzien van bodem, plant, dier, medemens en de landbouwbedrijfsorganisme. Het werd in alle opzichten een zeer inspirerende conferentie.

‘Samenwerken in de landbouw’

De BD-winterconferentie in Vlaanderen en Nederland stond dit jaar in het teken van samenwerking op en rond de bedrijven. Hoe kan je vruchtbaar samenwerken?
Door teamopdrachten en reflectie konden de deelnemers op een speelse manier zich bewust worden hoe zjij samenwerken.

Op vrijdag 14/02 ging in Leuven op de campus van het Geo-Instituut van KU Leuven een studiedag door rond het belang van nieuwe verdienmodellen in de landbouw. De dag was hoofdzakelijk gericht op de Vlaamse landbouwhogescholen en –universiteiten. Doel was om samen te onderzoeken hoe in de verschillende leergangen nieuwe verdienmodellen in de landbouw meer aan bod kunnen komen en of daarrond eventueel kan worden samen gewerkt en uitgewisseld.
Het werd een boeiende en leerrijke uitwisseling.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: