Verslag Vlaamse BD-winterconferentie – 14/02/20 – Wortel-Merksplas

‘Samenwerken in de landbouw’

"Samenwerken is als symfonisch componeren, het is de harmonie in het sociale leven, die des te beter tot zijn recht komt als ook de individuele toon ruimte krijgt." 
(vrij naar Walter Kugler)

De BD-winterconferentie in Vlaanderen en Nederland stond dit jaar in het teken van samenwerking op en rond de bedrijven. Hoe kan je vruchtbaar samenwerken?
Door teamopdrachten en reflectie konden de deelnemers op een speelse manier zich bewust worden hoe zij samenwerken

Onderstaande twee getuigenissen geven een impressie van de conferentie in Wortel-Merksplas:

Paardenvoetbal

Marieke De Vos, bloemenboerin Rijk Bos Bloemen

Dé verrassing van de dag! Ik koos voor de workshop o.l.v. Dirk Govaerts: een samenwerkingsopdracht buiten met Marcus! Marcus is één van de paarden van de boerderij, een stoere Fjord. Samen met de andere deelnemers kreeg ik de opdracht om Marcus, onze 'voetbal' zullen we maar zeggen, door de 'goal' (twee ijzeren palen in de weide) te krijgen. Weliswaar zonder hem aan te raken. Ok, daar gingen we, allemaal van goede wil, met hetzelfde doel voor ogen. Dus...een makkie, toch?

Zelf keek ik eerst even de kat uit de boom. Sommigen probeerden Marcus in beweging te krijgen, hem bij wijze van spreken te duwen zonder aanraking, maar veel gebeurde er niet. Zelf koos ik eerder voor een lokfunctie en probeerde hem naar de goal te lokken door wat lawaai te maken op de ijzeren palen. Ja, hij spitste zijn oren! Maar veel meer dan dat gebeurde er niet... We moeten hem opjagen, dacht ik, met wat meer kracht in plaats van onze overdreven liefdevolle handelingen. Ik zei het tegen een van mijn medespelers, maar zag meteen een wild ontembaar paard voor me en een fronsende Dirk, dus ik durfde het toch maar niet luid uit te spreken. En wie was ik bovendien om dit voorstel te doen? Mag je wel leiding nemen in een samenwerkingsoefening?

Scheidsrechter Dirk kwam na enige tijd in het veld. En ja, zijn hulp was welkom. Het had anders nog lang kunnen duren. Eén visie en duidelijk instructies voor het paard ontbraken. Ik geef het toe, moest ik Marcus geweest zijn, ik zou die gekke boel ook niet begrepen hebben. Als iedereen wat halfslachtig de leiding neemt en naast elkaar, met de beste goede wil, maar wat probeert, komen we er niet. Samenwerken kan niet zonder een plan en communicatie. Op het juiste moment de juiste leider, duidelijkheid en vertrouwen (in onszelf en in elkaar), dat hadden we nodig. En naast leiders ook hulp voor de zwakkere schakels in het team. We konden wel allemaal in onze kracht gaan staan, maar van zodra er iemand aarzelde of onzeker werd, stopte Marcus. Wat een pracht van een spiegel was hij voor ons allemaal.

Ons buitenspel was niet alleen leuk, ook boeiend om de interacties tussen elkaar op te merken en bij mezelf te voelen welke rol ik op welk moment wou opnemen en of ik dat dan ook al dan niet deed en waarom. 

Goal...!!! Uiteindelijk, met de gouden tip van Dirk om Marcus door een trechter gevormd door onze lichamen naar de goal te drijven, scoorden we een punt! Drie andere spelers zaten tijdens onze actie 'op de bank' en mochten ons jureren. Na de nabespreking en het leren uit onze fouten, was het hun beurt. Een makkie, toch...!?;-)

Symphonie

Lotte Spittaels, medewerkster De Kollebloem

 

Lieve,  gevoelige of sterke, warme boeren kwamen druppelsgewijs

Widars feestelijk opgemaakte zaal binnen gedwarreld.

 

Toen Mia opende met 'De kleine schepping' werd de toon gezet…

Een ingetogen, intieme dans bracht ons in verbinding met 'geborgen elementen'.

 

Een ruig innerlijk spel van speeddaten met de buitenwereld bracht velen in vervoering

en zo nu en dan kwam een flits van wat kan herinnerd worden,

in het blikveld van de actieve receptoren van het hart.

 

Was het Pol, die zijn vurig lied van verlangen zong?

En ook daar in zijn warm betoog..

Liet hij ruimte voor stilte en verhoor..

Wat was elk van ons blij

te horen dat wij

in al ons sociaal streven

de 'all-een' heid best beleven.

 

Het middaguur verstreken,

kwam de tijd genade preken..

 

Ieder zocht zijn vraag

keerde die naar binnen zowaar

vond misschien wel wat jij zocht

of ondernam een pelgrimstocht....

 

waar boer en hart

waar paard en pracht

samen de dingen laten ontstaan..

Tot kleine cultuureilandjes

daar heeft Het ons goed gedaan.

Meer weten over biodynamische landbouw? Bekijk hier ons cursusaanbod.

Naar overzicht nieuwsbrief maart 2020

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!