Nieuwsbrief maart 2023

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

Er zijn momenten in het leven waarop je de kans krijgt om in de toekomst te kijken, de presentaties van onze derdejaarscursisten van het leertraject is zo’n moment.
Realistische afstudeerwerken, gecombineerd met een aantal visionaire en conceptuele plannen, passeerden de revue.
Een rode draad die ik graag zag doorheen alle voorgestelde projecten, was de holistische kijk op onze toekomstige agro-ecologische landbouw.

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

In het kader van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw loopt Matthias stage op Stoppel in Poperinge. Op deze plek dompelt hij zich een jaar lang in het boerenleven. Hij beschrijft een reeks kleine en grote momenten, 'die zijn leven hier zo eerlijk en mooi hebben gemaakt'.

CRISPR-Cas gaat de wereld redden, als we het rondetafelgesprek op 31 januari 2023in de Tweede Kamer mochten geloven. Zo'n mooi techniekje, daar los je alle problemen mee op: honger, droogte, emissies, ziektes en plagen. Niet voor niks was de biologische landbouwsector niet uitgenodigd bij het gesprek en hun input werd niet bij de publieke stukken gezet. De bio-sector, die in 2030 een kwart van alle EU-landbouw moet gaan uitmaken, heeft bedenkingen bij CRISPR-Cas als wondermiddel. De bezwaren betreffen drie punten: het destructieve verdienmodel dat aan CRISPR-Cas kleeft, de valsheid van de reductionistische belofte, en de aantasting van de keuzevrijheid voor consumenten, veredelaars en boeren.

'Biodynamische landbouw en de toekomst van de aarde'
Op 10 maart kwamen we opnieuw samen op Widar voor de jaarlijkse biodynamische winterconferentie. Op deze dag keken we naar wat ons inspireert, vroeger en nu, en hoe we deze inspiratie meenemen naar de toekomst. Hoe verkrijgen we een realistisch perspectief, een middenweg tussen doemdenken en illusie, dat hoop kan geven op de toekomst van de landbouw en de aarde? Een verslag.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: