Verslag Vlaamse BD-winterconferentie – 10/03/2023 – Wortel-Merksplas

Biodynamische landbouw en de toekomst van de aarde

Op 10 maart kwamen we opnieuw samen op Widar voor de jaarlijkse biodynamische winterconferentie. Wat later op de winter dan gebruikelijk, maar met een bovengemiddeld aantal deelnemers. Sinds enkele jaren trachten we met de thema’s van de BD-activiteiten aan te sluiten bij het jaarthema van de internationale beweging, en dat was voor deze conferentie niet anders : “Evolutieve Landbouw – Een terugblik als vooruitblik op 100 jaar biodynamische landbouw”.

Tijdens de winterconferentie keken we naar wat ons inspireert, vroeger en nu, en hoe we deze inspiratie meenemen naar de toekomst. Hoe verkrijgen we een realistisch perspectief, een middenweg tussen doemdenken en illusie,  dat hoop kan geven op de toekomst van de landbouw en de aarde?

In zijn inleidende toespraak “De BD impuls en de toekomst van de aarde” riep Dirk Govaerts de herinnering op aan een aantal mijlpalen en pioniers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van BD in Vlaanderen.  De vraag waar de pioniers ons gebracht hebben werd heel concreet gemaakt aan de hand van een getuigenis. Gaia Firth die enkele jaren terug samen met haar man het van ouds bekende fruitbedrijf “De Fruittuin” overnam, bracht de weg in beeld die – vaak in het verborgene – door pioniers Marcel en Lea moest worden afgelegd om een bedrijf te ontwikkelen dat er “staat”. En tussen haakjes ook zoveel Landwijzercursisten blijvend heeft geïnspireerd …

Na de boeiende werkgroepen (er was keuze uit niet minder dan vijf thema’s) en een bruisend wereldcafé, stond nog een belangrijk thema op het programma : Wat wordt er gewild, wat is er nu al, wat gaan we samen doen in de toekomst ?

Meesterlijk begeleid door dagvoorzitter Luc Ambachts werd deze laatste ronde een echt gesprek waarin we onder meer konden doorbomen over het voorstel om een groep vrijwilligers te vormen die mee de activiteiten van de BD-beweging in Vlaanderen willen vorm geven en de continuïteit van een paar vaste waarden (zomerschool, winterconferentie, … ) helpen waarborgen.

Wie graag meewerkt, voor een specifieke activiteit of meer, voor korte tijd of wat langer, … kan mailen Ruben Segers (ruben@kollebloem.be).

Persoonlijk vond ik het een heel boeiende en inspirerende Winterconferentie. Dat was enkel mogelijk omdat voor de praktische organisatie een hele groep mensen hebben samengewerkt, onder meer voor de begeleiding van de werkgroepen en het wereldcafé. Een bijzonder woord van dank voor  sprekers Dirk en Gaia, voor Erna en haar ploeg voor de voorbeeldige verzorging – al die vele jaren al ! – van onthaal en maaltijden, en voor Luc, die er steeds weer voor zorgt dat we de rode draad doorheen de dag niet uit het oog verliezen.

Koen Dhoore

Meer weten over biodynamische landbouw? Bekijk hier ons cursusaanbod.

Naar overzicht nieuwsbrief maart 2023