Nieuwsbrief november 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

De terugkeer van de kudde. 1565. Veel meer is er via de overlevering niet tot bij ons geraakt. En natuurlijk ook de naam van de schilder: Pieter Bruegel de Oude. We zouden ook kunnen zeggen: Pieter Bruegel de Onze, want dit is “boeren-Bruegel” ten voeten uit.

Denk je aan een toekomst in de bio-landbouw? Komend voorjaar kan je opnieuw kennis maken met ons leertraject Bio- & BD landbouw tijdens een van onze info-avonden.

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Charlotte liep stage bij La Finca in Wezembeek-Oppem en bij De Boerencompagnie in Leuven. Ze vertelt ons hoe ze haar stage ervaarde op beide bedrijven. Charlotte zit in het tweede jaar van het Leertraject Bio- en BD landbouw in Gent.

De Gentste stadslandbouwgroep en 'De hongerige stad' schreven een open brief aan het Gentste stadsbestuur omdat er nog steeds publieke gronden verkocht worden, zonder dat er een debat plaatsvond over het algemeen belang van deze gronden en de lokale voedselstrategie. Als lid van Voedsel Anders heeft ook Landwijzer deze brief ondertekent. Ook jij kan dit doen.

Greenpeace is samen met De Landgenoten en Terre-en-vue een crowdfunding campagne gestart. Met gebundelde krachten willen ze € 40.000 inzamelen om grond aan te kopen voor Klavertroef in Scheldewindeke (1 ha) en La Ferme Sainte-Barbe in Orp-le-Grand (4 ha). Help jij mee het doel te behalen?

De Landgenoten is een coöperatie en een stichting die landbouwgrond koopt met het geld van aandeelhouders en schenkers. Ze verhuren die grond aan bioboeren met loopbaanlange contracten. Ze nemen ook grond in beheer of geven advies aan grondeigenaren om hun grond duurzaam te laten bewerken en zoeken overnemers voor landbouwers die stoppen.

Ook jij kan aandelen kopen en zo meewerken aan duurzame landbouw. En dat kan tot 1 december kosteloos en wel hier!

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: