Nieuwsbrief zomer 2020

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

Soms stromen de woorden. Maar nu zijn het vooral de nieuwe boeren. 
Talrijk aanwezig op onze digitale info-avonden en open lesdagen van het leertraject. Nog duidelijker benoemend dat ze professioneel willen bijdragen aan iets met meer essentie, waar zowel de omgeving als zij zelf blijer van worden. 

In Azië en Afrika zijn de eetbare wortels van het Yam-geslacht (Igname) algemeen bekend. Je kan ze ook hier in Aziatische of Afrikaanse winkels kopen. Deze plantenfamilie (Discorea) kent naar schatting zo’n 650 soorten: het zijn slingerende klimplanten die meters hoog kunnen worden. In China is deze plant van oudsher bekend voor z’n medicinaal gebruik. De mannelijke plant heeft de bijnaam ‘lichtwortel’ gekregen en wordt ondertussen ook in Europa op diverse biodynamische bedrijven geteeld.

Er zijn verrassend veel parallellen tussen de huidige maatschappelijke omstandigheden en een oorlogssituatie.
We zien veel onrust, angst, onzekerheid en isolement rondom ons. Maar die oorlogssfeer is niet nieuw. Eigenlijk leven we al decennia lang in een oorlog tegen het leven.
Dat is met name in de landbouw al lang voelbaar in de oneigenlijke omgang met bodem, plant en dier, die zo kenmerkend is voor het klassiek landbouwsysteem.

In februari 2020 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

Na een corona-pauze is de beginnerscursus Natuurlijk Imkeren hervat. De cursisten maakten kennis met bouwlustige bijen op onze bijenhal op de bio-boomgaard Den Boogerd.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: