Nieuwsbrief Januari 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nieuwsbrief-items: 

Januari,
de maand met 2 gezichten;
één die terugblikt en één die vooruitkijkt.

Voor landwijzer is 2018 een jaar geweest vol indrukken, zoektochten en nieuwe stappen. Een jaar van veel naar binnen kijken, elkaar ontmoeten in het van mens tot mens anders zijn, en uit die rijkdom putten en daar onderzoekend op voort bouwen. Een pittig jaar, en toch ook een feestjaar. Het 21-jarig bestaan blijft verder blinken in de verschillende filmpjes die dit jaar gemaakt zijn

Maandelijks ontvangen de cursisten per post een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

Land and economy, agriculture between the farm and the world, van 5 tot 9 februari in Dornach
De mogelijkheid om samen naar Dornach te reizen is warm ontvangen. Landwijzer reserveerde 18 bedden en de laatste plaatsen geraken ingevuld. Wij verheugen ons op deze reis en uitwisseling met een mooie mix van boeren, cursisten en docenten. Wie nog graag wil aansluiten, neemt best heel snel contact op met Ineke Docx (inekedocx@landwijzer.be, 0489 042 695). Het programma van de conferentie vind je hier.

Op 8 & 9 dec 2018 ging de jaarlijkse CSA-conferentie door; om en om gaat ze door in Nederland en Vlaanderen en deze keer was het weer aan de Vlamingen. Om het de Nederlandse CSA-vrienden niet te moeilijk te maken, werd gekozen voor Antwerpen. Met een 100-tal deelnemers was het alweer een succes. De ruime keuze aan workshops zorgde voor een actieve uitwisseling rond de uiteenlopende thema’s die CSA-boeren en –boerinnen bezig houden.

Op 30 november kwamen meer dan 40 mensen een dag lang samen om zich te verdiepen in het thema: ‘Hoe kunnen we landbouw en plantenveredeling terug verbinden?’, tijdens de studiedag van de VZW Vitale Rassen (voordien Netwerk Zelf Zaden Telen), ondersteund door Stichting Zaadgoed NL. Het verslag van deze boeiende dag lees je hier.

Het onlangs verschenen Landbouwrapport 2018 heeft heel wat reacties losgeweekt. Een opmerkelijke reactie was die van Leo Van Broeck. De Vlaamse Bouwmeester windt er geen doekjes om: het rondzeulen van voedsel met vliegtuigen en containerschepen moet ophouden. Hij heeft m.i. overschot van gelijk, maar zijn boodschap is voor velen een “ongemakkelijke waarheid”.

Het departement Omgeving, het departement Landbouw en Visserij, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos lanceren de tweede projectoproep ‘Landbouw-natuur: op zoek naar een win-win’, met als doel initiatieven te ondersteunen die streven naar een constructief samengaan van landbouw en natuur, die zowel voor landbouw als voor natuur voordelen opleveren. Dit jaar is het thema klimaat, Een projectvoorstel indienen kan tot 1 febr. 2019. Meer info vind je hier. .

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: