'The Flower Farmer's year, how to grow cut flowers for leasure and profit' – Georgie Newbery

the flower farmers yearSinds enkele jaren kent de biologische bloementeeltsector in Vlaanderen een opmars. Enkele pioniers begonnen een paar jaar geleden met professionele bloementeelt. Maar waar haal je de kennis als deze nog niet volop beschikbaar is in eigen land? In het buitenland! 
Engeland is één van de dichtstbij zijnde landen met een lange traditie in bloemsierkunst en een groot aantal biologische bloementelers. Eén van die telers, Georgie Newbery, schreef haar bevindingen neer in het boek: 'the Flower Farmer's year'. Ze leert je de eigenschappen kennen van knollen, bollen, éénjarige, tweejarige en meerjarige bloemen en geeft haar favoriete soorten en variëteiten weer.

Na het doorlezen van het boek heb je helder zicht op alle werkzaamheden doorheen het bloemenseizoen. Je krijgt ook zicht op de kunst van het kwaliteitsvol bloemen oogsten. Ze haalt aan hoe belangrijk een goede marketing is voor de verkoop van bloemen en geeft hier enkele tips in mee. Enkel een goed zicht op tijdsinvestering en kostprijsberekening, rendabiliteit ontbreekt in dit boek, maar dat zou de romantiek –waar de Engelsen meesters in zijn- wat naar beneden halen ;-).

Onder de cursisten in het Leertraject is er ook steeds meer interesse voor biologische bloementeelt. Een aantal van de huidige (voorlopig enkel nog vrouwelijke) cursisten volgt het leertraject met als specifiek doel bloemenboerin te worden. Ervaring kunnen zij opdoen op de pioniersbedrijven (en door boeken te lezen) om zo, goed voorbereid, de bloemensector te komen versterken.

Lies Couckuyt

Titel: The Flower Farmer's year, how to grow cut flowers for leasure and profit
Auteur: Georgie Newbery
Uitgeverij: (2014)
ISBN: 9780857842336