De Landwijzer-opleiding motiveert echt om verder te gaan in de landbouw. De motivatie komt vooral van de hoofddocenten, die zelf gepassioneerd zijn in hun vak en alles grondig uitleggen.
Als academisch onderzoeker zat ik aan de bron van wetenschappelijke bevindingen. Uit de ruime kennis die ik ontwikkelde, filter ik de meest zinvolle en goede inzichten, zodat de cursisten er ook toegang toe krijgen. Ik probeer mijn lessen bodemkunde niet op een droge manier te brengen, door steeds te vertrekken van de vraag wat je als boer kan doen om je bodem te verbeteren. Ik maak de link naar teelttechnische keuzes, werktuigen, enz., ook vanuit mijn landbouwervaring. En van ervaren Landwijzer-docenten leerde ik mijn lessen interactiever en meer vraaggestuurd te maken.
Landwijzer werkt samen met de best geïnformeerde lesgevers uit Vlaanderen (en Nederland). Lesgevers die zelf in de praktijk staan, of er nauw mee verbonden zijn.
De hoofddocenten van het Leertraject zijn:
- Sander Bernaerts: akkerbouw, adviseur
- Dave Buchan: bodemkunde, mede-bedrijfsleider ‘Wijveld’
- Justine Dewitte: groenteteelt, mede-bedrijfsleidster ‘tgoed ter Heule’
- Koen Dhoore: bedrijfsbeheer en wetgeving, startersbegeleider Landwijzer
- Jan Gelders: fruitteelt: grootfruit, bedrijfsleider ‘Den Boogerd’
- Jan Valckx: veehouderij, medebedrijfsleider De Lommerte
- Geert Iserbyt: mens & samenleving, leertrajectbegeleider Gent
- Nico Vandevannet: bodemkunde, mechanisatie, akkerbouw, bedrijfsleider ‘Symorganic’
- Bart Van Parijs: fruitteelt: kleinfruit, mede-bedrijfsleider ‘Pur Fruit’
- An Verboven: bodemkunde en plantkunde, mede-bedrijfsleidster ‘De Zonnekouter’
- Lien Vrijders: plantkunde en agro-ecologie
Naast de hoofddocenten zijn er diverse gespecialiseerde gastdocenten voor het leertraject en de cursussen, die op de hoogte zijn van de praktijk en laatste ontwikkelingen op het vlak van de regelgeving in de (bio)landbouw, biologische gewasbescherming, natuurlijk imkeren, … .
Het leren observeren maakt de basislessen ook heel boeiend. Het waarnemen van je bodem, van je planten, …: daar moet je het mee doen als bioboer, daar ontwikkel je je bedrijf aan. Vele nieuwe cursisten moeten dat waarnemen nog leren. Ze kijken vaak over heel veel dingen heen op hun stagebedrijf. Hen hierin begeleiden en stimuleren, en de verwondering die het met zich meebrengt, zorgt voor mooie momenten.