Nieuwe boeren

Nieuwe boeren, nieuwe landbouw.
Via het Leertraject Bio- & BD-Landbouw zetten elk jaar verschillende 'nieuwe boeren' hun stap in de biolandbouw. Een overzicht van waar iedereen geland is, vind je hier. Op deze pagina maak je beter kennis met enkele boeren en hun bedrijven of projecten.

Hannes en Betse startten in 2020 de biologische gemengde fruitboerderij De Daalkouter op twee hectare in Herzele. “Vier jaar geleden was hier een kale maïsakker en zie wat er nu allemaal groeit en leeft. Dat motiveert ons enorm. Dat de natuur zo veerkrachtig is, geeft veel hoop voor al die landbouwgronden.”

In februari 2023 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

Katrien Dobbelaere van De Zaailing teelt biologische groenten, kruiden en bloemen op een veld van twee hectare in Nukerke, in het hart van de Vlaamse Ardennen. In 2018 kocht Katrien haar veld. Een jaar later startte ze met de groenteteelt terwijl ze samen met haar partner Nelis het terrein begon in te richten. Ze koos van bij het begin bewust voor een ruime diversiteit aan gewassen, biodiversiteit op het veld en voor de eigen opkweek van haar plantgoed.

In februari 2022 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

Anneleen Dedeyne en Karel Van Den Berge hebben best wat gemeen. Ze groeiden beiden op in een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen. Boerderijen die door hun grootouders werden gestart. Hun vaders, actieve boeren, gingen niet mee in de trend van schaalvergroting en bereiken nu de pensioenleeftijd. Allebei staan ze nu, rond hun 36e, op de drempel van een overname van hun ouderlijk bedrijf. Gedreven en nog wat onzeker.

In februari 2021 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

In februari 2020 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

Op 27 juni 2020 vierden we in beperkte kring owv de Corona-maatregelen- hun afstudeerfeest op de Goedinge in Afsnee.

Michiel De Koster (22 jaar) besloot, met een diploma natuurbeheer op zak, om in september 2018 het leertraject van Landwijzer te starten om zijn kennis en ervaring in de landbouw te vergroten. “Door de praktijkervaring tijdens mijn stages, werd het me in het eerste jaar van het leertraject al duidelijk: al vind ik natuurbeheer heel plezant, ik wil boer worden! Vooral omdat ik er veel plezier aan beleef, dat is het belangrijkste en ik hou van het efficiënt werken en de uitdagingen die het boeren met zich meebrengt.”

Emile Dumon (21 jaar) beëindigde net het 2,5-jarige Leertraject Bio- & BD-landbouw van Landwijzer, en start Natuurlijk Fruit, een zelfoogstboerderij in Heverlee.