Nieuwsbrief

Nieuwsbrief april 2024

Lees hier voor de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

Vanaf 1 januari 2024 heeft de Vlaamse overheid de regels voor de financiering van de naschoolse landbouwvorming gewijzigd. Het vormingsdecreet is vervangen door een nieuw kader dat vooral focust op zij die reeds actief zijn in de landbouw. Nieuwe starters in de landbouw zijn totaal geen prioriteit meer. En dit terwijl er vanuit de EU  juist op gewezen wordt dat een toekomstgericht landbouwbeleid jonge en nieuwe boeren alle kansen moet bieden.
Om onze landbouwopleiding verder te zetten, kijken we naar naar andere vormen van financiering. Ben je werkzaam bij een subsidiërende overheidsdienst en kun je ons adviseren over steunmaatregelen voor vorming en begeleiding? Of kun je ons helpen bij het leggen van contacten met het Departement Onderwijs (CVO, Graduaat), Werk of Omgeving? Dan horen we graag van jou.

In de veelheid aan kleine en grotere dingen waarvoor ik mijn moeder dankbaar ben, pluk ik er vandaag eentje uit die ik graag met je deel. Ik nam haar ochtendritueel over en voer dat consequent elke dag uit sinds haar overlijden. Voor dag en dauw, stond ze zo’n half uurtje voor de rest van ons gezin op, om in alle rust en stilte gewoon in de tuin te gaan zitten en te luisteren… 

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

De BD-Landbouw wordt 100 jaar en dat zal gevierd worden! In dit item zetten we de biodynamische landbouw nog eens extra in de bloemetjes. We geven een overzicht van de activiteiten die, in het kader van 100 jaar BD-Landbouw, het komende zomerseizoen zullen opvrolijken. Vervolgens schijnen we ons licht op een paar recente BD-publicaties waarin je enkele van onze (oud-)Landwijzer-cursisten kan spotten en tot slot nemen we jullie nog even mee achter de schermen van de BD-Winterconferentie van vorige maand.

Op 23 maart zwaaiden we onze afgestudeerde cursisten van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw uit in Gent.
In Herberg Macharius verzamelden een hondertal mensen om hun projecten te ontdekken en hen te verwelkom in de biosector.

Met meer dan zeventig deelnemers vierde de jaarlijkse BD Winterconferentie op Widar het honderdjarige bestaan van de biodynamische landbouw. Verbinding en verbondenheid werden gezocht en gevonden, tussen aarde, planten, dieren en mensen. Op de avond van deze tweedaagse gaf J.M. Florin (Landbouwafdeling Goetheanum) een inspirerende lezing over een toekomstgerichte weg uit de actuele landbouwcrisis.

In februari 2024 studeerde een nieuwe lichting nieuwe boeren af aan het Leertraject Bio- & BD-Landbouw. Na een traject van 2,5 jaar hebben zij een  uitgebreid bedrijfsplan op zak. Velen zijn reeds gestart met hun eigen landbouwproject, de anderen zijn volop aan het landen in de biolandbouw.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder:

Overzicht nieuwsbrieven: