Verdiepende werkstukken: Evelyne - Teelt en verwerking van hennep

De Gentse tweedejaars presenteerden de voorbije weken hun verdiepende werkstukken, waarin zij een zelfgekozen onderwerp onderzochten en uitdiepten. Het werden boeiende dagen. En mooi om zien hoe elke cursist zich zijn of haar onderwerp echt eigen maakt, en zo een stap dichter komt bij de eigen landbouwpraktijk. Verschillende cursisten zoemden in op vernieuwende stappen in de landbouw, en zullen de komende maanden in de nieuwsbrief meer over hun onderwerp delen. Deze maand: Evelyne over de teelt en de verwerking van hennep. 

evelyneEvelyne - Hennep

Als je als eerstejaars Landwijzer student ondergedompeld wordt in de wondere wereld van het bio- en biodynamisch boeren, komt er zoveel op je af dat het onmogelijk lijkt om een jaar later een thema uit te pikken om je in te verdiepen. En toch, gaandeweg merk je dat een aantal thema’s, bedenkingen, ontdekkingen je meer raken dan andere. Op een dag werd ik wakker en was het duidelijk; dit is mijn thema. En sindsdien leek het alsof ik dat altijd al geweten had. Mijn weg leidde me naar één gewas, één dat een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de Nederlanden, hennep.

Hennep voor een Vlaamse bioboer

Wetende dat hennep een grote rol speelde in de textielproductie voor de industriële revolutie, kon ik maar moeilijk begrijpen waarom het gewas weinig tot niet te zien was op onze Vlaamse velden. Als we hennep terug in de teeltrotatie kunnen integreren, zo redeneerde ik, dan heeft de boer terug een gewas op zijn veld staan dat niet bederfelijk is en waarvan hij dus prijszetter kan zijn. Mijn thema was duidelijk, het afbakenen van mijn onderzoek bleek een veel grotere uitdaging. Vertrekkende van mijn eigen interesse in de teelt van vezelhennep voor textiel, leek het in eerste instantie logisch om specifiek vezelhennep te bespreken. Maar met mijn medestudenten in gedachten, heb ik ervoor gekozen het onderwerp vanuit een breder perspectief te belichten door het standpunt van een Vlaamse bio- of bio-dynamische boer in te nemen.

De belofte van duizend verwerkingslijnen

Doorheen mijn literatuurstudie en gesprekken met boeren werd duidelijk dat er 2 belangrijke redenen waren voor de afwezigheid van hennep op de Vlaamse velden; het ontbreken van een aangepaste oogstmachine enerzijds en degelijke verwerkingslijnen anderzijds. Wat ben je immers met een goed product als niemand het wil verwerken? De oogstmachine is er eindelijk dankzij HempInvest ( https://hempinabox.be/nl/ ). En ook de verwerking zit in de stijgende lijn. In Herzele wordt hennep geteeld door Hemp-in-a-box om te verwerken als bouwmateriaal (https://hempinabox.be/nl/ ), en Hempgreen (vroeger Molgreen https://hempgreen.be/ ) specialiseerde zich in hennep voor voedselproductie.
Het mooie aan hennep is dat elke deel van de plant bruikbaar is. Deze plant draagt de belofte van duizenden verwerkingslijnen in zich. Aan ons nu om nieuwe collectieven uit de bouwen rond de verwerking van deze plant. Ikzelf blijf hard inzetten op hennep voor textielproductie.

hemp

Daarnaast wil ik het verhaal van hennep blijven vertellen in de hoop anderen te inspireren. Mijn werkstuk is geschreven in een jaar waarin de jeugd massaal op straat gekomen is in de hoop ons allen wakker te schudden. Ik ben ervan overtuigd dat hennep deel uitmaakt van de oplossing waar zij op hopen. Ik ken immers geen ander gewas dat in staat is om zowel mensen als dieren te voeden, ons van onderdak te voorzien, ons te kleden, als geneesmiddel gebruikt kan worden, zoveel CO2 fixeert en de biodiversiteit ten goede komt. Wordt vervolgd…