Edito januari 2020

Begin januari vliegen overal de nieuwjaarswensen je om het hoofd. De ene al welgemeender dan de andere, uit plichtpleging of warme betrokkenheid. En ja, ook wij vanuit Landwijzer wensen alle lezers van deze nieuwsbrief –en dat zijn er ondertussen bijna 2000- een vruchtbaar jaar toe in 2020. Maar nog groter is mijn wens dat zovelen die deze nieuwsbrief niet ontvangen en aan de knopjes zitten van het plaatselijk, regionaal, nationaal en internationaal landbouw- en milieubeleid, dit jaar tot inzicht komen en niet langer enkel de belangen van de sterkste lobby, de grootste bedrijven of de korte termijnwinst nastreven. Dat zal de levenskwaliteit, de voldoening en het inkomen van  agro-ecologische boeren en boerinnen, die ons zo nauw aan het hart liggen, ten goede komen en dat is mijn wens voor het komende jaar.

De noodzaak tot deze kentering in het (landbouw)beleid wordt nog maar eens geïllustreerd in het verslag van het BD-Demeter-congres dat je in deze nieuwsbrief vindt. Zo maakten we onlangs een update van het overzicht van alle cursisten die in de afgelopen 22 jaar in ons leertraject Biologische en Biodynamische landbouw zijn gestapt en wat zij daarna met de opgedane kennis en ervaring hebben gedaan. In tegenstelling tot vele buitenlandse bio-landbouwopleidingen, die vaak in een veel groter gebied actief zijn en waar afgestudeerde cursisten soms ver over de grenzen uitstromen, kennen wij in Vlaanderen een situatie waarin de meeste van onze afgestudeerde cursisten dicht bij huis actief blijven in de biosector. Dat maakt het een stuk makkelijker om te blijven opvolgen wat zij doen. Je kan het actueel overzicht zien op deze kaart.

Het is bemoedigend om te zien hoe op een belangrijk deel van de ruim 500 biobedrijven in Vlaanderen Landwijzer-afgestudeerden actief zijn. Over het algemeen wegen zij niet zozeer door in het aantal hectares biolandbouw, want als nieuwe boeren is grondtoegang in Vlaanderen voor hen meestal een grote uitdaging (wat ook het thema was van de studiedag grond van De Landgenoten waarover elders in deze nieuwsbrief wordt bericht). Waar zij wél vaak in uitblinken, is het vooruitstrevend, innoverend en verbindend karakter van de initiatieven die zij opzetten. Zij geven niet enkel gestalte aan agro-ecologische landbouw met een directe relatie met hun klanten, leden of deelnemers. Zij werken bovendien aan participatieve landbouw waarin de band tussen boer en burger opnieuw wordt hersteld; niet louter als consument, maar ook als feitelijk betrokkenen. Onze Waalse landgenoten hebben daar een mooi woord voor: zij hebben het dan over ‘consom-acteurs’.

Op vele manieren merken we dat vanuit de agrarische wereld en de brede maatschappij geïnspireerd gekeken wordt naar de projecten die onze afgestudeerden in de wereld zetten. Ze worden als voorbeeld gesteld en brengen weer anderen op ideeën. Op zaterdag 21 maart zal opnieuw een groep cursisten afzwaaien met plannen voor nieuwe projecten in Vlaanderen. We nodigen je nu al uit op dat feestelijk moment in Gent. Meer info volgt in de komende nieuwsbrief.

Geert Iserbyt