'De aarde zal weer vruchtbaar zijn' - Ellen Winkel

de aarde zal weer vruchtbaar zijnVerhalen van landbouwpioniers

Dat de bio-dynamische landbouw dieper geworteld is in Nederland dan in België is geen nieuw gegeven. En daar heeft Marie tak van Poortvliet, geïnspireerd door Steiner, in 1926 de basis voor gelegd. Ze stelde als grootgrondbezitster haar landbouweigendom in Walcheren (Zeeland) ter beschikking van de bio-dynamische landbouw en zette daarmee een hele beweging in gang.

Dit boek vertelt het verhaal van een tiental landbouwpioniers, die zich een weg baanden tegen de stroom in en zo de bio-dynamische landbouw op de kaart zetten. De verhalen vlechten zich door elkaar heen. Zo kom je op Loverendaele een zingende stagiair (Klaas De Boer) tegen die later een eigen tuinbouwbedrijf start, door de oorlog opnieuw moet beginnen en uiteindelijk de basis legt voor Warmonderhof.

Dankzij Ellen Winkel (hoodredacteur van Dynamisch Perspectief) kan je door de tijd heen ontdekken hoe de inspiratie van de één op de ander is overgesprongen. Je ontdekt hoe het leven op het juiste moment bepaalde mensen samenbracht, waardoor er weer nieuwe mogelijkheden en ideeën ontstonden, ondanks de wonden van de oorlog. Al die vonken samen resulteren in een bio dynamische landbouw in beweging.

We zouden er voor België nog een paar hoofdstukken kunnen aanvlechten. Bijvoorbeeld door Geert Iserbyt te volgen die vanuit Warmonderhof de inspiratie en de steun vond om in België met de Landwijzeropleiding te starten en daarmee ook bij ons de inspiratievonken verder verspreidde. En als we dan de cirkel rond willen maken, dan kunnen we nog een oud-Landwijzercursist volgen, Tim Moerman. Hij verhuisde naar Nederland en zet zich in om de erfenis van Marie Tak van Poortvliet, ‘Hof ter Linde’, mee verder te gidsen door de tijd…

Een goede fundering voor heel wat actuele thema’s binnen de biologische en bio-dynamische landbouw. Een boek om te lezen.

Ineke Docx

Titel: De Aarde zal weer vruchtbaar zijn. Verhalen van Landbouwpioniers
Auteur: Ellen Winkel
Uitgeverij: AnkHermes (2012)
ISBN:  9789020208382